Az uniós támogatások hosszútávon meghatározzák a fejlődést

EU - 2006-09-12

A 2007-2013 között Magyarország által felhasználható nyolcezer milliárd forintos európai uniós támogatás 10-20 évre meghatározza Magyarország fejlődését, amelynek tervezésében, monitoringjában, és végrehajtásában fontos szerep hárul a civil szervezetekre - mondta Bajnai Gordon, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztosa.

Az Európa Ház által szervezett civil fórumon csaknem 140 társadalmi szervezet képviselője előtt a kormánybiztos elmondta: ha ezt az összeget jól használjuk fel, az uniós fejlesztési forrásokkal páratlan esélyhez juthat az ország.

 

"A kormány által júliusban elfogadott Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) hétéves ciklusra vonatkozik, annak társadalmi egyeztetése folyamatban van, a tervet szeptember végén nyújtja be az ország az Európai Uniónak" - közölte Bajnai Gordon. Hozzátette: ezt követően azonnal megkezdődhet az egyeztetés a konkrét ágazati és régiós feladatokat megfogalmazó operatív programokról, a pénzösszegek felhasználásáról. A programokat október végén továbbítják Brüsszelbe. Kiemelte, hogy az elkövetkező évek fejlesztési stratégiája olyan fő célokat fogalmaz meg, amelyek nélkül nem lehetséges a pénzösszegek optimális felhasználása. A kormánybiztos kiemelte, hogy a kormány előtt három dilemma áll.

 

Az egyik, hogy az uniós támogatásokat infrastruktúra-, vagy inkább humánerőforrás fejlesztésre fordítsuk. Szavai szerint a foglalkoztatottság jóval többet jelent a munkahelyteremtésnél. A másik fontos eldöntendő kérdés, hogy környezetvédelmi illetve közlekedésfejlesztésre költsünk-e többet. Bajnai Gordon szerint a harmadik dilemma, hogy a régiós központokat, a pólusvárosokat támogassák-e inkább, amely húzóerő lehet a környezetének, vagy az elmaradottabb térségeket zárkóztassák-e fel. A kormánybiztos az összegek elosztásával kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy a kormány segítséget ad az elmaradottabb országrészek településeinek. "E kérdések megválaszolásában is támaszkodni fog a kormány a civilek véleményére" - hangsúlyozta a kormánybiztos. (forrás: MTI)