Brüsszel támogatja a konvergenciaprogramot 

EU - 2006-09-22

Az Európai Bizottság támogatja a magyar középtávú kiigazítási programot annak várható kockázatai ellenére is - derül ki abból a szövegtervezetből, amihez a Reuters csütörtökön hozzájutott. A jövő héten hagyja majd jóvá a bizottság a konvergenciaprogramot.

A bizottság azt javasolja, hogy Magyarország- a kormány teveivel összhangban - 2009 végére mérsékelje az államháztartás hiányát a bruttó hazai termék unió által megkívánt 3 százalék körüli szintjére. A bizottság dokumentumának tervezetében azt írja, hogy "a túl nagy deficit folyamatos korrekciója 2009-re megköveteli a kormánytól a költségvetési célok pontos elérését. Hozzáteszik: jelentős kockázata van az államháztartás finanszírozhatósága fenntartásának.

 

A Reuters megjegyzi, hogy ha a tervet jóváhagyják, az politikai támogatást nyújt a szocialisták vezette magyar kormánynak, amely e héten heves zavargásokkal szembesült. A dokumentum megjegyzi: üdvözlendő, hogy a szeptemberben kiigazított konvergenciaprogramban a magyar hatóságok a túlzott deficit mérséklésének adnak elsőbbséget. Ugyanakkor a legnagyobb kockázat a tervezet szerint abból fakad, hogy a kormányzat nem tudja megvalósítani a kiadások beígért befagyasztását.

 

A tervezet sürgeti Magyarországot, hogy a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíj- és oktatási rendszer tervezett reformját gyorsan hajtsa végre. A bizottság 2007 április 10-i határidőt szabja meg annak, hogy Budapest bizonyítsa: az ígéreteknek megfelelően meg is valósítja a fiskális programját. Az EU pénzügyminiszterei a bizottság ajánlását várhatóan októberben fogják elfogadni. A bizottság elfogadja, hogy Magyarország lemondott az eurózóna tagság 2010-évi eléréséről.

 

Végül leszögezi, hogy noha Magyarország nem tervezi 3 százalék alá vinni GDP-arányos államháztartási hiányát 2009-re, de lehetősége lesz az az évi nyugdíjreformmal kapcsolatos kiadásait a hiány számításánál figyelembe venni, így érve el, hogy ne legyen nagy a hiánycél túllépése. (forrás: MTI)