Ellenzéki pártok: az EU-nak egységesen kell fellépnie az energiaválság miatt

EU - 2022-03-11

Egységes uniós fellépést sürgetnek az ellenzéki pártok az energiaválság miatt. Ilyés Márton, a Momentum alelnöke pénteken online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az EU-nak létre kell hoznia egy alapot, közösen kell készleteznie és közösen kell fellépnie az "orosz zsarolással szemben".

Az energiaválságért nem az EU és nem az ellenzék a hibás, hanem Oroszország, mert a szomszédunkban atomerőművet bombáznak és gyermekkórházat lövetnek. Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök nem megbízható partner, ez emeli az árakat, ez okozza a hiányt - értékelt.

Ilyés Márton szerint az árbefagyasztásból következik a hiány, és aki nem szolgáltat veszteséggel, annak "elveszik a vagyonát". Megjegyezte, utoljára az olajszőkítés idején fordult elő, hogy a szabályozás miatt egy olajterméknek kétféle ára legyen.

A Momentum politikusa úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök "benézte", mert minden zsetont Oroszországra tett fel. Szerinte Paks II. drágábban termelne áramot, mint bármilyen más technológia, a gázszerződésben foglalt árról pedig nem tudni, jó-e, hiszen titkos. Ilyés Márton úgy látja: a kormány nem készült fel az energiaválságra, nincsenek készleteink, terveink és megbízható szövetségeseink sem.

Horváth Jácint, az ellenzék Zala megye 3. választókerületében induló jelöltje arról beszélt, hogy az elmúlt napokban látottak alapján egyre nehezebb volt hozzájutni az üzemanyaghoz és sok vidéki benzinkút már nem is tudta kiszolgálni az ügyfeleit. Szerinte az Orbán-kormány "kudarcos politikája" vezetett ide, és Magyarországon összeomlott az üzemanyagellátás. Veszélybe kerülhet az alapvető szolgálatások ellátása, a tömegközlekedés, és ha így folytatódik, akkor a rokonok meglátogatása a hosszú hétvégén - vélekedett.