ET biztos: Spanyolországnak módosítania kell a büntetőtörvénykönyvét a teljes szólásszabadság biztosítása érdekében

EU - 2021-03-23

Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi jogi biztosa az spanyol igazságügyminiszternek, Juan Carlos Campónak küldött, kedden nyilvánosságra hozott levelében felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak módosítani kell a büntető törvénykönyvet annak érdekében, hogy megerősítsék a szólászabadságot az országban.

A strasbourgi testület rámutatott: Spanyolországban az utóbbi években több alkalommal született, művészeket, közösségi médiaaktivistákat, többek között szabadságvesztéssel sújtó büntetőítélet, "terrorizmust dicsőítő, illetve felségsértő" nyilatkozatokért.

A biztos aggodalmát fejezte ki, hogy a "terrorizmus dicsőítéséről" szóló törvénykönyvi paragrafusban rögzített néhány fontos fogalom nincs pontosan meghatározva, ami a véleménynyilvánítás szabadságához való jog szükségtelen vagy aránytalan korlátozásához vezethet.

A biztos kiemelte, hogy a terrorellenes jogszabályokat csak azokra a tartalmakra vagy tevékenységekre szabad alkalmazni, amelyek nem átvitt értelemben, hanem közvetlenül foglaljak magukba az erőszak használatát vagy az azzal történő fenyegetést.

Mijatovic felszólította a spanyol hatóságokat arra is, hogy a gyűlöletbeszédre vonatkozó büntetőrendelkezések alkalmazását korlátozzák az antiszemitizmus és a xenofóbia eseteire.