EU-csúcs - Az ENSZ-főtitkárral folytatott eszmecserével megkezdődött a brüsszeli találkozó

EU - 2021-06-24

Megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója, amelynek középpontjában a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése, az ismételten erősödő migrációs nyomás, az EU és Törökország, valamint az EU és Oroszország közötti kapcsolatok szerepelnek.

A személyes részvétellel tartott értekezlet az António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott véleménycserével kezdődött a globális kihívásokról és geopolitikai kérdésekről.

Charles Michel európai tanácsi elnök előzetes tájékoztatása szerint a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik a járvánnyal és az oltóanyagokkal kapcsolatos helyzetet, és megvitatják a vonatkozó koordinációs erőfeszítések eredményét. Foglalkoznak az EU-n belüli szabad mozgás jogával kapcsolatban még fennálló akadályokkal és a határátkelést megkönnyítő uniós oltási igazolvány bevezetésével. A gazdaság járvány utáni talpra állásának felgyorsítása érdekében áttekintik az uniós helyreállítási alap végrehajtásának állását is.

Az Európai Tanács napirendjén szerepel a migráció kérdése, a tagállami vezetők ezzel összefüggésben a hátárvédelem helyzetét és annak lehetőségét vitatják meg, hogy az EU miként tudja támogatni azokat az országokat, melyek gazdasági helyzete lakosságuk elvándorlásához vezethet.

A tanácskozás napirendjén továbbá külpolitikai kérdések szerepelnek, köztük az Európai Unió Törökországgal fenntartott kapcsolatainak alakulása, valamint az EU és Oroszország közötti viszony. Az Európai Tanács végezetül ki fog térni az EU Fehéroroszországgal kapcsolatos politikájára. Ennek keretében átbeszélik az elcsaltnak tartott tavalyi elnökválasztás nyomán kirobban tüntetések erőszakos elfojtásáért felelősökkel szemben hozott, valamint a Ryanair légitársaság járatának májusi, minszki kényszerített leszállása miatt bevezetett uniós szankciókat.