EU: Oroszország "teljes felelősséggel tartozik az Ukrajna elleni agresszióért, minden pusztításért és emberveszteségért"

EU - 2022-02-25

Oroszország "teljes felelősséggel tartozik az Ukrajna elleni agresszióért, minden pusztításért és emberveszteségért" - olvasható az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borrellnek az EU nevében a Krím és Szevasztopol jogellenes annektálásáról pénteken kiadott nyilatkozatában. Borrell az EU nevében az orosz katonai műveletek beszüntetésére és haderejének kivonására szólította fel Moszkvát.

Josep Borrell annak évfordulója alkalmából adott ki nyilatkozatot, hogy egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én "megszállta" a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz történő csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: az EU továbbra sem ismeri el és elítéli a Krím jogellenes annektálását, mint a nemzetközi jog megsértését. A megszállás azóta is közvetlen kihívást jelent a nemzetközi biztonságra, és súlyos következményekkel jár valamennyi állam területi integritását, egységét és szuverenitását védő nemzetközi jogrendre nézve. Az Európai Unió azon dolgozik, hogy békés úton vessen véget a Krím félsziget jogellenes orosz annektálásának - emelte ki Borrell.

Az EU "a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők invázióját Ukrajnában", és Fehéroroszország részvételét.

Kijelentette: a félsziget fokozódó militarizálása, beleértve a hadgyakorlatokat és hadihajók telepítését, továbbra is negatív hatással van a fekete-tengeri régió biztonsági helyzetére. Hangsúlyozta: Oroszországnak abba kell hagynia a félsziget demográfiai szerkezetének megváltoztatását azzal, hogy oroszokat telepít a félszigetre, valamint üldöztetésnek teszi ki a krími tatárokat és az ukrán lakosságot.

"Az Európai Unió elítéli a kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését és a vasúti szakasz megnyitását. Ezek a lépések további kísérleteket jelentenek az illegálisan annektált félsziget orosz integrálására, illetve Ukrajna szuverenitása és területi integritása megsértésének minősül" - fogalmazott Josep Borrell.

Kiemelte: az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy biztosítson akadálytalan és szabad áthaladást valamennyi hajó számára a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tenger felé és onnan vissza.

Az Ukrajna elleni orosz hadműveletre utalva, nyilatkozatában az uniós politikus kijelentette: az EU "a lehető leghatározottabban elítéli az orosz fegyveres erők invázióját Ukrajnában", és Fehéroroszország részvételét, továbbá nemzetközi kötelezettségeinek betartására szólítja fel Moszkvát.

"Követeljük Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy azonnal szüntesse be az orosz katonai műveleteket, és feltétel nélkül vonja vissza teljes haderejét és valamennyi katonai felszerelést Ukrajna egész területéről" - fogalmazott.

Nyolc évvel azután, hogy az Oroszország jogellenesen annektálta a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, az Európai Unió továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.