Európa Tanács: a magyar kormánynak fel kell hagynia a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak csorbításával

EU - 2022-01-13

A magyar kormánynak fel kell hagynia az LMBT-közösséghez tartozók jogainak csorbításával és azzal, hogy jogaikat eszközként használja a közelgő választásokhoz - jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.

Dunja Mijatovic közleményében "mélységesen sajnálatosnak" nevezte, hogy a magyar kormány az országgyűlési választásokkal egy napon tart népszavazást - mint írta - a gyermekek szexuális irányultságával és nemi identitással kapcsolatos információkhoz való hozzáféréséről. Véleménye szerint ez a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak eszközként történő felhasználását jelenti.

zként történő felhasználását jelenti. Az emberi jogi biztos szerint "kiábrándító", hogy a gyermekvédelmi törvény, tévesen társítja a homoszexualitást a pedofíliával.

Az emberi jogi biztos szerint "kiábrándító", hogy a gyermekvédelmi törvény, tévesen társítja a homoszexualitást a pedofíliával, és - szavai szerint - korlátozza a véleménynyilvánítás és az oktatás szabadságát.

"Aggódom, hogy a javasolt népszavazás az LMBT-csoportokkal szemben kialakult sztereotípiákat, előítéleteket és gyűlöletet betonoz be, továbbá negatív hatással lesz jogaikra, biztonságukra és jólétükre azáltal, hogy kétértelmű és félrevezető kérdéseket tesz fel" - fogalmazott.

Hangoztatott véleménye szerint "egyszerűen hamis" az a következtetés, hogy az átfogó szexuális nevelés káros a gyermekek fejlődésére. Éppen ellenkezőleg, alapvető fontosságú a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzése és leküzdése, valamint a biztonságosabb és befogadóbb társadalmak építése szempontjából - húzta alá.

Kijelentette: a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak politikai célzatú manipulációja, valamint az emberi jogok megsértése, vagy figyelmen kívül hagyása egyre elterjedtebb Európában. A magyarországi népszavazás ennek az aggasztó tendenciának a feltűnő példája - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

MTI