Európa Tanács: Törökországnak fel kell hagynia az LMBT-közösséghez tartozók megbélyegzésével

EU - 2021-06-24

Teljesítve emberi jogi kötelezettségvállalásait, Törökországnak le kell állítania a szexuális kisebbségekhez tartozók megbélyegzését, és biztosítania kell az LMBT-közösség tagjai számára a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságát - foglalt állást Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a török belügyminisztérium és a török igazságügyi minisztérium vezetőjének címzett levelében.

A csütörtökön közzétett levélben Dunja Mijatovic aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökországban a szexuális kisebbségekhez tartozókat megakadályozták a békés gyülekezéshez való joguk gyakorlásában, korlátozzák rendezvényeik, köztük a Pride-felvonulások megtartását.

"Felszólítom a török hatóságokat, hogy tartsák fenn az LMBT-közösségek békés gyülekezésének jogát az általuk szervezett események tilalmának feloldásával, és a rendezvények vonatkozásában tegyenek meg minden szükséges intézkedést a résztvevők biztonságának szavatolására" - fogalmazott.

Az emberi jogi biztos arra figyelmeztetett, hogy a civil szervezetek tevékenységének korlátozása, amelyet a török kormány az elmúlt években a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva vezetett be, szintén negatívan hat az LMBT-jogok érvényesülésért küzdő szervezetek munkájára. Megállapította, hogy az emberi jogi jogvédők, a civil szervezetek és a témában tevékenykedő ügyvédek elhallgattatását célzó bírósági eljárások letörik a civil társadalom cselekvési kedvét.

Mijatovic végezetül aggodalmát fejezte ki a gyűlöletkeltő retorika "jól érzékelhető" törökországi erősödése, a török politikusok és véleményformálók homofób hozzáállása és kijelentései, valamint a transzneműekkel szembeni gyűlölet szította bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása elmaradása miatt. Az emberi jogi biztos arra szólította fel a török hatóságokat, hogy fordítsák meg a negatív tendenciát, és biztosítsák az LMBT-közösségekhez tartozók emberi jogainak hatékony védelmét.