Javasolni fogja az EU-bizottság a fényszóró kötelező nappali használatát

EU - 2006-10-06

Részben a kedvező magyar tapasztalatok alapján az Európai Bizottság hamarosan javasolni fogja, hogy az Európai Unióban tegyék kötelezővé a fényszórók nappali használatát - jelezte Jacques Barrot közlekedési biztos.

Hozzátette, első fázisban várhatóan csak az új autókra fog vonatkozni a tervezett kötelezettség, és az elképzelések szerint nem az éjszakai tompított fényt alkalmaznák, hanem egy külön fényszóróállást vagy lámpát hoznának létre nappali használatra. A cél a láthatóság növelése és a balesetek számának csökkentése.

 

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete a dán, finn, svéd és magyar fényszóró-használati tapasztalatok alapján jutott arra a megfontolásra, hogy kidolgozza a javaslatot. Barrot a közlekedésbiztonság javítására több más javaslatot is bejelentett.

 

Csütörtökön hagyta jóvá Brüsszel azt az irányelvtervezetet, amely a főutak állapotát és biztonságosságát igyekszik majd fokozni, egy másik ajánlott jogszabály pedig újabb - szélesebb látószögű - visszapillantó tükrök felszerelését tenné kötelezővé a teherautók számára. Mindezzel a bizottság szerint évente több száz emberélet lenne megmenthető az utakon és több ezer sérülés válna elkerülhetővé.

 

(MTI)