Konzervatív EP-képviselők kérdéseket készülnek feltenni a magyar kormánynak

EU - 2006-09-22

Az Európai Parlament konzervatív frakciójának tagjai kérdéseket készülnek feltenni a magyar kormánynak a Brüsszelnek jelentett deficitadatokkal kapcsolatban, mert utána akarnak járni annak a gyanúnak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tudatosan hamis adatot jelentett az Európai Uniónak - véli tudni a Süddeutsche Zeitung.

A német lap pénteki számában megjelenő értesülésből előzetest közölt csütörtökön a német hírügynökség. Gyurcsány, aki beismerte, hogy pártja hazudott a választási kampányban, a megnyert áprilisi választás után helyesbítette hatról tíz százalékra a költségvetési hiány adatát - olvasható a lap cikkében, illetve az arról közölt hírügynökségi előzetesben.

 

"Egyre szilárdabbak a manipulációra utaló jelek. A magyar magatartás veszélybe sodorhatja az ország gyors csatlakozását a valutaunióhoz" - idézi a lap Alexander Radwant, a német CSU egyik európai parlamenti képviselőjét. A német lap jelentése szerint a szóban forgó európai képviselők meg akarják akadályozni, hogy megismétlődjék a görög eset; a délkelet-európai országnak manipulált számok révén sikerült csatlakoznia 2001-ben a valutaunióhoz. (forrás: MTI)