Pozitív döntés születhet a konvergenciaprogramról

EU - 2006-09-08

Reményét fejezte ki Brüsszelben Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse, hogy testülete pozitív értékelést tud adni a múlt héten benyújtott magyar konvergenciaprogramra.

Almunia bizakodik

A pénzügyi biztos nem kívánta megelőlegezni a szeptember végére várt hivatalos állásfoglalást, de leszögezte, bízik abban, hogy az kedvező lesz a középtávú költségvetési terveket is tartalmazó dokumentumról. Az uniós szervek év elején kérték Magyarországot arra, hogy dolgozza át az eurócsatlakozás bevezetésének előkészítésére is szolgáló konvergenciaprogramját, mert az nem eléggé részletes és pontos, és nem támasztja alá egyértelműen az akkor még 2010-re terezett euróbevezetés kivitelezhetőségét.

     

Brüsszel szeptember 1-jei határidőt szabott ehhez a feladathoz, és Almunia nyugtázta, hogy ennek időben eleget is tett. A korábbi gyakorlattól eltérően Magyarország - a hazai egyeztetések mellett - most több fontos uniós szervvel és EU-tagországok kormányaival is a legmagasabb szinten konzultált a konvergenciaprogram tartalmát illetően, mielőtt azt véglegesítette volna.

     

Részben ennek köszönhető, hogy a programmal kapcsolatban Brüsszelben inkább pozitívak a várakozások: Almunia nyilatkozata is azt jelzi, hogy a testület jóváhagyni készül a terveket. Az unió azonban eddig sem szólt bele a konvergenciaprogramok alakításába, csak akkor emelt szót, amikor kiderült, hogy az abban szereplő célok teljesítése már nem tűnik reálisnak.

    

A mostani esetleges jóváhagyás is elsősorban arra vonatkozik majd, hogy a program reális utat és célokat vázol fel, amennyiben sikerül végre is hajtani. Az EU ugyanakkor vélhetően nem fogja örömmel fogadni az előrejelzések némelyikét, például a hazai össztermékhez képest ez évre várt 10,1 százalékos államháztartási deficitet (amely a program szerint 2009-re 3,2 százalékra csökken). Még nem fejeződött be az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás sem.

     

A konvergenciaprogrammal kapcsolatban az unió részéről eddig érkezett reakciók pozitívak voltak, ám ezek még elsősorban a program megszületését, illetve a magyar illetékesek által nagyvonalakban ismertetett tendenciákat és célokat üdvözölték.

Az első érdemi értékelésre minden bizonnyal legalább szeptember 26-ig várni kell: Almunia jelezte, hogy akkori ülésén tervezi elfogadni a bizottság a hivatalos állásfoglalást. Utóbbit azután még megvitatják a tagországok pénzügyminiszterei is. (forrás: MTI)