The Economist: az új EU-tagállamok egyikében sincs igazi reformkormány

EU - 2006-10-15

A nyolc új kelet-európai EU-tagállam egyikének sincs erős, reformpárti kormánya - írja pénteki elemzésében a The Economist. A vezető londoni gazdasági-politikai hetilap, amely az utóbbi hónapok kelet-európai politikai viharairól közölt hosszas elemzést.

A lap  azt írta: sok ország örülne, ha olyan gondjai lennének, mint a nyolc új EU-tagállamnak, amelyek a NATO védelme alatt állnak, betagozódtak a \"civilizált Európa\" jogi felépítményébe, és olyan felvirágzásnak indultak, ami 1989 előtt aligha lett volna elképzelhető. Gazdasági növekedésük irigylésre méltó: Észtország például egyenesen nyaktörő ütemben, 12 százalékkal növekszik.

 

 A folyóirat szerint a legnagyobb fiaskó Lengyelország, a legfontosabb EU-tagállam a volt kommunista térségből. Kormánya civakodik otthon és külföldön, és az ország élén álló Kaczynski-testvérek rendszeresen sértegetik Németországot, amely a legtöbbet tette annak érdekében, hogy az EU szemet hunyjon Lengyelország nyilvánvaló politikai és gazdasági gyengeségei felett a csatlakozás előtti időszakban. Most már telefonhívásokra sem válaszolnak, találkozókat mondanak le, és mindennaposak az olcsó történelmi ironizálások. Lengyelországnak, mint az összes többi EU-tagállamnak, minden joga megvan ahhoz, hogy visszabeszéljen az EU-nak.

 

A lap szerint a magyar kormány is hitelessége összeomlását volt kénytelen végignézni, jóllehet még rosszabb helyzetből indult, mint Lengyelország. Miközben a lengyelországi politikai hatásokat erőteljes növekedés és a közfinanszírozás meglehetősen jó állapota enyhíti, a magyarországiakat még tovább erősítik az ötévi pazarló kormányzás következményei. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről magnófelvétel készült, amint azt mondja párttársainak, hogy a kormány hazudott; ez a közvélemény dühének kirobbanását eredményezte. Nem sokkal jobb azonban a \"szeszélyes és opportunista Orbán Viktor\" vezette ellenzék sem, amelynek választási kampánya ugyanolyan képtelen és populista volt, mint az általa előszeretettel gyalázott ex-kommunistáké - áll a The Economist elemzésében. A hetilap szerint emellett úgy tűnik: Orbán Viktor és kollégái aggasztó módon elnézőek a rasszistákkal és az ultranacionalistákkal szemben, akik - egyes esetekben erőszakcselekményeket is végrehajtva - részt vettek a múlt havi demonstrációkban.

 

Az írás szerint Magyarország, amely egykor a posztkommunista világ sztárreformere volt, ma úszik az adósságban, a központi hiány meghaladja a GDP-érték 10 százalékát, ami messze a legmagasabb az EU-ban, és több mint a kétszerese annak, amennyit a kormány a választások idején beismert. A külföldi befektetők bizalma apadóban, és a forint elleni esetleges roham fizetési késedelembe esést, leértékelést jelentene, és amellett, hogy megalázó is lenne, katasztrofális hatást gyakorolna azon milliókra, akik euróban és svájci frankban vettek fel lakás- és fogyasztási hitelt - áll a The Economistban.

 

 

(MTI)