Tudnunk kell,mit eszünk, mit iszunk

EU - 2010-03-26

Az Európai Parlament március 25.-i plenáris ülésén  elfogadták a Giancarlo Scottá olasz képviselő által készített jelentést, amely a képviselők állásfoglalását fogalmazta meg a mezőgazdasági termékek minőségpolitikájának jövőjével kapcsolatban. A dokumentum olyan fontos kérdésekben foglal állást, mint az élelmiszerek közös EU-minőségi logóval való ellátása, a termelés helyének, illetve a származási országnak kötelező feltűntetése, a földrajzi jelzések rendszerének tisztázása, valamint a bioélelmiszerek közösségi szintű jelölése, EU-s biologóval.

Az EU-ból származó élelmiszerek egységes jelölése azért fontos, mert így a fogyasztó biztos lehet abban, hogy az általa választott termék megfelel az európai termelési, gazdálkodási, környezetvédelmi, állatjóléti és egészségügyi követelményeknek, amelyek a legszigorúbbak a világon. Az egységes EU-s minőségi logó bevezetése egyaránt jó a fogyasztónak, és a termelőnek. Egyben közvetett módon piaci védelmet jelent a nem Európából származó élelmiszerekkel szemben is.

 

Szakértők szerint nagyon fontos garancia, hogy Dacian Ciolos személyében az EU új mezőgazdasági biztosa felismerte a helyben termelt élelmiszerekben rejlő potenciált, és a helyi, regionális piacok fontosságát. Ez szorosan összefügg a Scottá-jelentés azon szándékával, ami a termelés helyének feltűntetését hangsúlyozza