Vízumkötelezettséget róna amerikai diplomatákra az EU

EU - 2006-09-06

 Az Európai Bizottság fontolgatja, hogy felkéri az uniós tagállamokat az amerikai diplomatákkal szembeni vízumkötelezettség bevezetésére, megtorlásul amiatt, hogy az Egyesült Államok halogatja a vízummentesség kiterjesztését az összes uniós tagországra - közölték brüsszeli tisztségviselők.

Az Európai Unió (EU) végrehajtó testülete már korábban is fenyegetőzött ilyen válaszlépéssel, ha Washington nem menti fel a vízumkötelezettség alól Görögország, illetve az unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz új tagállam közül kilencnek az állampolgárait.

       

Az új tagállamok közül egyedül Szlovénia polgárai utazhatnak be az Egyesült Államokba három hónapnál rövidebb időre is vízum nélkül. Az Egyesült Államok a vízumvitában arra hivatkozik, hogy csak akkor oldhatja fel a kötelezettséget, ha az adott ország eleget tesz világosan meghatározott követelményeknek, így például alacsony marad azon polgárainak aránya, akik a vízumban engedélyezett tartózkodási időt túllépve az Egyesült Államokban maradnak.

      

Az Európai Bizottság igazságügyi osztálya egyik belső jelentésében viszont megállapította, hogy a vitában nem történt kellő előrelépés, ezért meg kellene követelni az amerikai diplomaták uniós vízumkötelezettségét - mondták el a tervezetet ismerő tisztségviselők. Egyikük megjegyezte, hogy uniós megítélés szerint az Egyesült Államok nem elég egyértelmű előírásokhoz köti a vízummentességet; ez az oka annak, hogy az említett osztály válaszlépéseket szorgalmaz.

      

Az ajánlásról véglegesen a huszonöt biztosból álló Európai Bizottságnak kell döntenie. Amennyiben az uniós tagállamok ilyen értelmű ajánlást átültetnének a gyakorlatba, az minden bizonnyal felfordulást okozna az Atlanti-óceán két partja között zajló diplomáciai tevékenységben. Egy EU-diplomata mindazonáltal kétségbe vonta, hogy mind a 25 uniós tagállam támogatna olyan javaslatot, amely az amerikai diplomaták vízumkötelezettségét irányozza elő.