A Nébih felfüggesztette egy fővárosi édesipari üzem működését

Fogyasztóvédelem - 2022-02-17

- Felfüggesztette egy fővárosi édesipari üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a hivatal szakemberei súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel az üzem helyszíni ellenőrzésénél; az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a Nébih csütörtökön.

A higiéniai problémákon túl az ellenőrök megállapították, hogy a vállalkozás az előállított élelmiszerekkel összefüggő gyártási és nyomon követési dokumentációt nem vezeti.

A hatóság 7 tétel, összesen 519 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszert vont ki azonnali hatállyal a forgalomból, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta és hatósági zár alá vette az érintett termékeket. A vállalkozás által előállított élelmiszereket pedig a hivatal visszahívta a forgalomból.

A közlemény szerint a szakemberek megállapították, hogy a Budapest I. kerületében található, a Házi Mézes Kft.-hez tartozó egység rendezetlen, zsúfolt volt, a padozatot, a falakat, az eszközöket, a berendezéseket és a polcokat nem takarították. A mennyezetről nagy mennyiségű pókháló lógott és mindenhol pergett a festék. Az ellenőrzésnél a termelőüzemben élő rágcsálót is találtak a szakemberek.

A koszos melegítőzsámoly körül a megdermedt cukorszirup több centiméter magasan felhalmozódott, amibe mindenféle szennyeződés beletapadt. A nyújtóasztalok is erősen szennyezettek voltak, a lábazatra rászáradt, szinte rákövesedett a kosz.

Az egységben, valamint az alapanyagraktárban élelmiszert tároltak a padozaton, a szennyeződés veszélyének kitéve. Az öltözőben a szekrényben fedetlenül tojást, illetve feltört tojást tároltak. Az élelmiszer tárolására szolgáló rekeszek szintén piszkosak voltak. A termelőtérben található kézmosót nem lehetett rendeltetésszerűen használni.

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd a tevékenységét - olvasható a Nébih közleményében.