A Financial Times szerint nagy szerencsénk volt

Fontos - 2006-12-20

Budapest utcáit ugyanannyi emelődaru szegélyezi, mint tavaly ilyenkor, és karácsony előtt a magyarok ugyanolyan sietősen özönlenek a hipermarketekbe és a bevásárlóközpontokba, mint 2005-ben, de a felszín alá tekintve kiderül, hogy nagyon sok minden megváltozott - áll a Financial Times keddi Magyarország-mellékletében.

A londoni üzleti napilap országelemzésének gazdasági része szerint a harmadik negyedévben már csak az export hajtotta a növekedést, a hazai fogyasztás hirtelen megtorpant, és a gazdaság minden zugába az idegesség érzete költözött. A magyarok a legjobb időkben sem derűlátásukról közismertek, most azonban kitapintható az az érzés, hogy az ország kemény menet előtt áll - írta a lap.

 

Az elemzés szerint a valutaválság egyre növekvő eshetősége és a Brüsszelből érkező sürgős figyelmeztetések nyomán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ősszel beletaposott a fékbe, és ez - jóllehet Gyurcsánynak nem tett jót - a piacokat megnyugtatta.

 

A lap szerint ugyanakkor a befektetői türelem hamar elpárologhat, ha változik a nemzetközi befektetési klíma, vagy ha Magyarország megint nem teljesíti a kitűzött célokat. Gyurcsány Ferenc két éve hallja ugyanezt a fenyegetést, és úgy tűnik, hogy most már oda is figyel, de a gazdaság máris nyögi a késedelmet - áll a londoni üzleti napilap keddi elemzésében.

 

Mivel azonban a takarékossági intézkedések oly rövid idővel a hamis költekezési ígéretekkel teli választási kampány után jöttek, sokakat feldühítettek, és amikor az elhíresült Gyurcsány-beszéd hangfelvétele kiszivárgott, a budapesti utcán robbant az erőszak. A forint ugyanakkor a gyengeség bármiféle jele nélkül átvészelte a vihart. A Royal Bank of Scotland egyik elemzője azt mondta a lapnak: a befektetők addigra részben már visszavonultak a korábbi rossz hírek hatására, és a beszéd Gyurcsányt még inkább reformpártibb színben tüntette fel.

 

Kóka János gazdasági miniszter a Financial Times idézete szerint egyenesen kijelentette: a befektetőket nem érdekli a beszéd, és nem törődnek a zavargásokkal, azt akarják tudni, hogy a miniszterelnök mögött többségi támogatás van a parlamentben, és azt, hogy Gyurcsány személyesen is elkötelezettje a reformoknak. Gyurcsány Ferenc a lapnak elismerte, hogy a költségvetési intézkedések végrehajtásának megvannak a kockázatai. Kijelentette ugyanakkor: a dolog "működni fog ... ha nem, meg leszünk büntetve".

 

A büntetés a piacok, főleg a kormánykötvény-piac felől fog érkezni, ahol Magyarország erősen rá van utalva a külföldi tőkére. Az elemzők egyöntetű véleménye szerint Magyarország "elképesztő szerencséje", hogy a "költségvetési leolvadás" a feltörekvő piacokra áradó "rendkívüli mértékű likviditás" közepette történt - áll a Financial Times mellékletében.

(ID)