A miniszterelnök megbeszélése Franco Frattinivel

Fontos - 2007-02-22

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Franco Frattinivel, az Európai Bizottság alelnökével folytatott megbeszélést 2007. február 21-én Budapesten. A fő téma Magyarország felkészülése volt a schengeni övezethez való csatlakozásra.

    Az Európai Unió jogi és igazságügyi kérdésekért felelős biztosa Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter meghívására tartózkodik Magyarországon, hogy mindenekelőtt a schengeni felkészülés, valamint a bel- és igazságügyi adatvédelem témakörébe tartozó kérdésekről konzultáljon magyarországi partnereivel.

    A megbeszélésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország felkészülése a 2007. decemberi teljes jogú schengeni tagságra jó ütemben halad, és a magyar fél határozottan tartja magát korábbi álláspontjához, miszerint a csatlakozás nem szenvedhet halasztást.

    Franco Frattini a schengeni csatlakozás ütemezéséről szólva elmondta: a Bizottság tervei szerint 2007 decemberében sor kerül a „SISone4all” rendszerhez történő csatlakozásra, amelynek értelmében megnyílnak a szárazföldi és tengeri határok, míg a légikikötőkben várhatóan néhány hónapos késéssel történik meg a schengeni csatlakozás. Az uniós biztos tájékoztatása szerint ezt követően várhatóan 2008 decemberében kezdheti meg működését a SIS II rendszer.

    Gyurcsány Ferenc és Franco Frattini érintették az uniós Alkotmányszerződés, illetve a bel- és igazságügyi együttműködés jövőjének kérdését is. Utóbbival kapcsolatban mindenekelőtt a közös döntéshozatal kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozták.

    Az utasnyilvántartási adatok átadásával kapcsolatos, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között 2004-ben létrejött és az idén júliusban lejáró ideiglenes megállapodás helyébe lépő rendszer ügyében a tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy ennek megalkotásakor egyenrangúan fontosak azok a szempontok, amelyek a személyes adatok védelméhez, az állampolgárok szabad mozgásához, illetve a biztonsághoz, a terrorizmus elleni küzdelemhez kötődnek. A megállapodás megkötésekor fokozott erőfeszítéseket kell tenni az európai adatvédelmi elvek érvényesítésére.

    Danks Emese kormányszóvivő

    Kiadó: Kormányszóvivői Iroda

OS