Behalt az online számla rendszer, a NAV ezért már inkább telefonálgat a nagyobb cégeknek

Fontos - 2023-12-12

A számlák adatainak online beküldése és annak letöltése már több tagországban is bevált adóhatósági módszer.

A magyar rendszer annyiban más, hogy nem igazán működik. Egyszerűen megállnak a szerverek és nincs kommunikáció. Elsőre általában az adószám-lekérdezés hal meg, majd a token lekérés, végül már számlát se lehet feladni a NAV felé.

Az MKOE megkereste a NAV Informatikai Felügyeleti Főosztályát, de konkrét információk hiányában legfeljebb abban értettünk egyet, hogy az adóhatóságnak nyilvánosan kellene követnie és bemutatnia a folyamatokat a honlapján és fejleszteni kell az üzemszüneti nyilvántartást.

Mindeközben a Kelet-budapesti NAV igazgatóság már hívogatja a legalább 500-szor próbálkozó ügyfeleket, hogy az informatikai hiba után ne felejtsék el majd újra feltölteni a számláikat.

Ilyenre még nem volt példa!

Köztudott, hogy a bolygón már milliárdos felhasználói kört kiszolgáló rendszerek működnek, addig a NAV nem tud megküzdeni alkalmanként néhány tízezer adatlekéréssel és beküldéssel. Ugyanez a NAV saját magát dicsérve méltatja a még el sem indult eÁfa szolgáltatást, amely - állítólag - gép-gép kapcsolaton keresztül is elérhető lesz, de valójában ezzel is a könyvelőknek okoznak majd többletmunkát.

Ruszin Zsolt

MKOE alelnök

Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete