Debrecen a régiós  közigazgatási hivatal központja

Fontos - 2006-12-29

Az ügyfelek jobb kiszolgálása és az átláthatóbb, takarékosabb működés biztosítása a célja a közigazgatási hivatalok átalakításának. A kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy 2007. január 1-jétől a megyei közigazgatási hivatalok jelenlegi rendszerét a regionális szervezeti modell váltja fel, amellyel évente mintegy 700 millió forintos megtakarítás érhető el.

A takarékosabb és átláthatóbb szervezeti struktúra kialakításánál a kormány kiemelt figyelmet szentelt a szolgáltató funkció erősítésének, a hatékony és ügyfélcentrikus működésnek.

A megszűnő megyei hivatalok a regionális hivatal megyei kirendeltségeiként továbbra is az ügyfelekhez legközelebb intézik a lakossági ügyeket. A regionális közigazgatási hivatalok a kormány területi szerveiként helyi szinten megerősített jogkörökkel koordinálják és ellenőrzik a jövőben a területi államigazgatási szervek működését és segítik a reform további megvalósulását.

A kormány döntése alapján 2007. január 1-jétől a régiós központokban lévő megyei közigazgatási hivatalok alakulnak át regionális hivatalokká.

Régiónként egy központi hivatal jön létre. A Nyugat-dunántúli Régióban Győrben, a Közép-dunántúli Régióban Székesfehérváron, a Dél-dunántúli Régióban Kaposváron, a Közép-magyarországi Régióban Budapesten, az Észak-magyarországi Régióban Egerben, az Észak-alföldi Régióban Debrecenben, a Dél-alföldi Régióban pedig Szegeden lesz a központi hivatal.

Az átszervezés jelentős megtakarítással jár: éves szinten több mint 700 millió forinttal kerül majd kevesebbe a közigazgatási hivatalok működése.

 

 Danks Emese

kormányszóvivő