DK: a kormányváltás után politikus nem lehet sportvezető

Fontos - 2022-01-04

A versenysport támogatásának újra teljesítményalapúnak kell lennie, és ha bekövetkezik a kormányváltás, akkor politikus nem tölthet be sportvezetői szerepkört - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) sportkabinetjének egyik tagja kedden.

Keszthelyi Dorottya online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a múlt héten "puccsra emlékeztető körülmények között" váltották le a Magyar Olimpiai Bizottság eddigi elnökét, Kulcsár Krisztiánt.

A MOB elnöke azután kért bizalmi szavazást maga ellen, hogy a "Fidesz propagandasajtójában" szerző nélküli lejárató cikkek láttak napvilágot - fogalmazott. A politikus hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a Fidesz legfelsőbb köreiben "döntöttek a MOB elnökének likvidálásáról, a hadművelet pedig sikeresen zárult".

Tóth Tamás, a DK sportkabinetjének vezetője azt mondta, beláthatatlan következményei vannak, ha politikusok kerülnek a magyar sportélet vezetői elitjébe. A MOB elnökének "megpuccsolását ugyanis Deutsch Tamás alelnök egyedül vezette le" - tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció egyértelműnek tartja, hogy Kulcsár Krisztián leváltásáról Orbán Viktor miniszterelnök egyszemélyben döntött - jelentette ki Tóth Tamás. Hozzátette: a kormányfőnek egy új, "jobban és egyértelműen mozgatható politikai bábra van szüksége, akinek segítségével a Magyar Olimpiai Bizottság is a függetlenségüket elvesztő egyetemek sorsára fog jutni".