EU - GMO-döntés - A Fidesz közleménye

Fontos - 2007-02-21

Az EU környezetvédelmi miniszterei keddi ülésükön minősített többséggel a magyar álláspontot erősítették meg a génmódosított kukorica hazai termesztési moratóriumával kapcsolatban, és leszavazták az Európai Bizottság azon indítványát, amellyel kezdeményezte e termesztési és forgalmazási moratórium feloldását.

Magyarország tehát változatlanul fenntarthatja a MON810-es kukoricára vonatkozó, 2005. januárjában bejelentett termesztési és forgalmazási moratóriumot.

Ezzel beigazolódott az a stratégia, amelyet a genetikailag módosított fajták hazai megítélésével kapcsolatban a Fidesz 2006. szeptemberében javasolt a magyar társadalomnak.

A Fidesz hívta fel a GMO problémára a törvényhozás és a magyar társadalom figyelmét akkor, amikor a kormány által beterjesztett géntechnológiai törvénymódosítási javaslatot az akkori formájában elutasította, és annak jelentős szigorítását sikerült elérnie.

A Fidesz kezdeményezte a koegzisztencia törvény benyújtása után azt az ötpárti egyeztetést, melynek eredményeképpen és az általunk javasolt stratégia érvrendszerét elfogadva ötpárti egyetértéssel országgyűlési határozat született. Ez megerősítette a magyar moratóriumot, felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent e tilalom fenntartása érdekében. Egyúttal rögzítette, a magyar álláspont lényegi elemévé tette, hogy Magyarországnak kifejezett versenyelőnyt jelent GMO-mentes státusa, melyet minden eszközzel fenn kell tartanunk.

A Fidesz kezdeményezte - új, a társadalom felé nyitó törvényalkotási stratégiájának megfelelően - azt az eddigi legnagyobb érdeklődés mellett megrendezett GMO nyílt napot, ahol az összes érintett fél kifejthette véleményét és ezzel elindítottunk egy tényleges társadalmi párbeszédet.

A brüsszeli döntés megerősít bennünket, hogy helyes volt mindaz, amit az ügy érdekében kifejtettünk, és helyes az a stratégia, amit a magyar társadalomnak, valamint a törvényhozó és végrehajtó hatalmi ágaknak e tekintetben javasoltunk.

Reméljük, hogy az ötpárti országgyűlési határozat minden pontja törvényi formában is megvalósul, elindul a magyar társadalom pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatása. Bízunk benne, hogy mindezek eredményeként megőrizhetjük Magyarország tiszta agrárkörnyezetét, és ezzel növekvő agrárpiaci versenyelőnyét.

Javasoljuk a kormánynak, hogy az országgyűlési határozatban foglaltak végrehajtását haladéktalanul kezdje meg. Történjen meg a koegzisztencia törvény további, általunk javasolt szigorítása, és a kormány az európai egyeztetési kötelezettséget érintő kérdésekben kezdjen haladéktalanul további tárgyalásokat.

Az eset kapcsán leszögezzük, hogy világos stratégia és erre irányuló szándék esetén van Magyarországnak esélye nemzeti érdekei érvényesítésére az európai közegben. Ennek szellemében és ezekben a kérdésekben változatlanul készek vagyunk az együttműködésre.

Ángyán József

Font Sándor

Kiadó: FIDESZ

OS