Eurojust: kényszermunkát végeztető szlovák bűnözői csoport tagjait fogták el Nagy-Britanniában és Szlovákiában

Fontos - 2019-09-06

Nagy-Britanniában kényszermunkát végeztető szlovák bűnözői csoport öt tagját fogták el brit, német és holland segítséggel Nagy-Britanniában és Szlovákiában, a gyanúsítottak ellen kizsákmányoló munkára kényszerítés, embercsempészet és pénzmosás vádjával indítottak eljárást - közölte az Eurojust pénteken.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint a modern rabszolgaság intézményét 2015 és 2018 között fenntartó csoport tagjai a szlovákiai Eperjesen és környékén toboroztak, főként hátrányos helyzetű embereket nagy-britanniai munkára.

Az arra vállalkozókat hamis munkaszerződésekkel főként kínai éttermekben és autómosókban szélsőséges és embertelen körülmények között napi 12-14 órában dolgoztatták. A beígért heti mintegy 400 font (nagyjából 147 ezer forint) bér helyett alig 20 fontot kaptak. A fennmaradó összeget szállásdíj, étkezés és utaztatás címén vonták le az áldozatok fizetéséből.

A nagy-britanniai és szlovákiai házkutatások során nagymennyiségű pénzt találtak a nyomozók, és számos vagyontárgyat foglaltak le.