Ismét vádat emeltek a tíz évvel ezelőtti kovácsvágási gyilkosság ügyében

Fontos - 2021-07-14

Másodszor emeltek vádat, ezúttal másik gyanúsított ellen egy 2011-ben Kovácsvágáson elkövetett brutális gyilkosság ügyében. Az előző vádlottat korábban 18 év fegyházra ítélték, de 2017-ben - megismételt eljárás végén - bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették.

Vádat emeltek egy 33 éves férfi ellen nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a vádlott a kistelepülésen élt a családjával albérletben, rendkívül szegényes körülmények között. Alkalmi munkákat vállalt, de italozó életmódja miatt állandósultak pénzügyi nehézségei. A helyzetet úgy gondolta megoldani, hogy a faluban egyedül élő 81 éves asszonytól szerez pénzt, azt tervezte, hogy kirabolja, ha kell, megöli őt. 2011 januárjában egy este a nő házához ment, majd amikor elsötétedett az ingatlan, az ablakot benyomva bemászott a lakásba és értékek után kutatott. A zajra azonban az idős nő felébredt, mire a férfi azonnal rátámadt, ököllel leütötte, a földön fekvő sértettet tovább ütlegelte, végül megragadta a nyakát és a fejét hátrafeszítve eltörte a gerincét. Ezután gyertya fényénél kutatott tovább, de semmilyen értéket nem talált, végül csak egy üveg bort vitt magával. Otthon a véres ruháját a tűzhelyben elégette, a bort pedig megitta.

A sértett sérülései az átlagosat meghaladó testi és lelki gyötrelemmel jártak. Az idős nő a helyszínen meghalt - írta a vádhatóság.

A főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta - közölték.

Először 2013 májusában emeltek vádat az ügyben egy huszonkét éves férfi ellen: nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztést kértek rá. A Miskolci Törvényszék 2014 októberében a vádlottat emberölés és magánlaksértés miatt 18 év fegyházra ítélte. Ezt a döntést 2015 áprilisában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla. A megismételt eljárásban a törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat, amit a táblabíróság 2017 januárjában helybenhagyott. Az ügy mostani vádlottját tavaly novemberben fogták el, azóta letartóztatásban van.