Kína új akciótervet mutatott be a levegőminőség javítására

Fontos - 2023-12-08

Kína "szigorúan és észszerűen" fogja szabályozni a teljes szénfelhasználást és korlátozni fogja a nagy kibocsátású projekteket a levegőminőség javítása érdekében - közölte a kínai államtanács.

A terv szerint Kína 2025-re a 2020-as évhez képest tíz százalékkal kívánja csökkenteni a 2,5 mikrométernél finomabb szálló por sűrűségét, és a súlyos szennyezéssel járó napok számát 1 százalék alatt akarja tartani.

Az intézkedések között megjelenik továbbá az új és tiszta energiaforrások fejlesztése, a földgáztermelés növelése, valamint a nagy energiafogyasztást és magas kibocsátást eredményező projektek visszaszorítása.

A terv egyik célja, hogy a Peking-Tiencsin-Hopej régió és a környező területek szénfelhasználását 2025-ig a 2020-as szinthez képest mintegy tíz százalékkal csökkentsék, míg a Jangce folyó deltájában 5 százalékos csökkentést szeretnének elérni.

A kínai kormány továbbá célul tűzte ki, hogy 2025-re az alternatív vagy megújuló forrásokból származó energiafogyasztás a teljes fogyasztás mintegy húsz százalékát tegye ki.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében Kína az elektromos járművek használatát is ösztönözni fogja; így 2025-re a kulcsfontosságú régiókban, köztük Pekingben, Tiencsinben és Sanghajban, az autópályák töltőállomásainak legalább nyolcvan százalékán, más régiókban pedig legalább hatvan százalékán elektromos töltőállomásokat kell elhelyezni.

Az északi és északnyugati régiók kulcsfontosságú bányászati csomópontjai körüli távolsági szénszállítás kilencven százalékát a vasútnak kell majd biztosítania, növelve emellett a vízi áruszállítást is - áll a közleményben.