Kiterjeszthetik az Egyesült Államokban a Richter egyik készítményének használatát

Fontos - 2022-02-22

A Richter Gedeon Nyrt. partnercége, az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet nyújtott be a közös fejlesztésű cariprazine használatának kiegészítésére az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához - közölte a Richter l kedden.

Az amerikai piacon Vraylar néven kapható készítményt az engedély birtokában antidepresszáns terápia melletti kiegészítő kezelésekben használhatják majd.

Az MDD (major depressive disorder, súlyos depressziós zavar) az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség az Amerikai Egyesült Államokban, becslések szerint 21 millió embert érinthet.

Dollárban kifejezve százmilliárdos nagyságrendű gazdasági terhet okoz, mivel ellehetetleníti a normális életvitelt, döntésképtelenséget okoz, korlátozhatja a napi életvitelt - indokolták a készítmény jelentőségét. A Richter októberben számolt be arról, hogy klinikai vizsgálatok szerint a cariprazine hatásos az MDD kiegészítő kezeléseként.

A cariprazine molekulát a Richter kutatói fedezték fel a kétezres évek elején, majd az Abbvie-val - illetve annak jogelődjeivel - közösen fejlesztették tovább. Az amerikai piacra 2016 márciusában vezették be, azóta ott több mint 400 ezer beteget kezeltek vele; depressziós, akut mániás és kevert epizódok kezelésére az I-es típusú bipoláris zavarban, valamint felnőtt skizofrénia kezelésére alkalmazzák. Világszerte 46 országban elérhető. Az AbbVie felelős az Egyesült Államokon kívül az értékesítésért Kanadában, Japánban, Tajvanban, Argentínában, Bolíviában, Brazíliában, Chilében, Columbiában, Ecuadorban, Mexikóban, Peruban, Venezuelában.