Moody′s leminősítés Magyarországnak

Fontos - 2006-12-27

 Egy fokozattal az eddigi A1-ről A2-re minősítette le a magyar hosszú lejáratú deviza és forintadósság besorolását a Moody′s Investors Service. Az új besorolások kilátása stabil.

Jonathan Schiffer, a Moody’s alelnöke a döntéssel együtt kiadott közleményben úgy fogalmaz: "míg a hitelminősítési lépés azt a véleményünket tükrözi, hogy Magyarország szuverén hitelminősítése romlott, az ország továbbra is magas (kedvező) minősítéssel rendelkezik a feltörekvő piaci univerzumban". Az alelnök hozzáteszi: "bár a jelenlegi kormány kiigazító csomagja elismerésre méltó és hosszú távú kihatású, az általa kitűzött célok nem fognak maradéktalanul teljesülni".

 

 

A közlemény szerint különös figyelemmel fogja követni a hitelminősítő a magyar makrogazdasági fejleményeket. Schiffer szerint nem valószínű, hogy Magyarország csődöt jelentene adósságkötelezettségeire.

 

A Moody’s megjegyzi, hogy a magyar adósság lejárati szerkezete kedvező, illetve az Államadósság Kezelő Központ nagyon alkalmas és proaktív adósságkezelő rendszerrel rendelkezik. A kormányzat szavahihetősége azonban csökkent, főként az egy adósminősítési csoportba tartozó országokhoz képest viszonylag magas adósságállomány, illetve a külső sérülékenység miatt.

A hitelminősítéssel kapcsolatban további negatív tényező, hogy az ország igen gyenge teljesítményt tud felmutatni az elmúlt évek alapján az önmaga által kitűzött deficitcélok teljesítése terén. Az euró-bevezetés későbbre tolódott, a politikai hibák miatt pedig többéves kiigazító program vált szükségessé, amely a gazdasági növekedésre visszahúzó hatású.