45 új orvosság lesz, 300 gyógyszer drágul

Fontos - 2006-12-30

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már júniusban bejelentette, hogy januártól összesen csaknem 300 gyógyszer tb-támogatása szűnik meg. Az egészségbiztosító tájékoztatása szerint harminc készítmény esetében a dotációt hivatalból törölték, mivel alacsony áruk miatt a betegek túlnyomó többsége támogatás nélkül vásárolja meg a patikákban. A gyártó vagy a forgalmazó kérésére további 200 termék kerül ki a támogatotti körből.

Januártól további 70 készítmény esik majd el az állami dotációtól. Előfordul, hogy csak egyes kiszerelések vagy "formák" támogatása szűnik meg, vagyis egy adott gyógyszerből például a 10 mg-os kiszerelés nem, de a 20 mg-os továbbra is támogatott lesz.  Az OEP közlése szerint minden a támogatásból törölt készítmény helyett kapható ugyanolyan hatóanyagú vagy egyenértékű olcsóbb gyógyszer.

 

Januártól csaknem 130 nem támogatott gyógyszer ára emelkedik. A Magyar Gyógyszerész Kamara honlapján közzétett adatok szerint drágulnak köhögés elleni készítmények, fájdalomcsillapítók és egyes orrspray-k.

 

Hétfőtől ugyanakkor 45 új orvosság lesz kapható a patikákban, és 10 olyan készítmény is a polcokra kerül, amelyek kiesnek a dotált körből. Csaknem 130 a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszer ára emelkedik januártól, köztük köhögés elleni szerek, fájdalomcsillapítók. Közel 300 orvosság támogatása megszűnik.

(forrás:mgyk)