Orosz Anna: töröljék el a gyónási titkot, amennyiben bűncselekményről értesül az adott egyházi személy

Fontos - 2024-05-07

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán reagált arra a hírre, hogy az egyházi személyek felmentést kapnak, ha gyónás közben szereznek tudomást bűncselekményekről.

A Momentum politikusa azt írja: "A kormánypárt ott folytatja, ahol abbahagyta: továbbra is védi a pedofil bűnözőket. A “gyermekvédelminek" hazudott törvényük legújabb eleme szerint az egyházi személyek egyszerűen felmentést kapnak az alól, hogy a gyónás közben szerzett, bűncselekményről szóló információkat bejelentsék

Azaz ha gyónás közben értesülnek például egyházon belüli molesztálásról, egész egyszerűen elhallgathatják az információt, és semmilyen retorzió nem éri őket. Sőt, még a tanúkénti kihallgatás alól is felmentést kapnak, ha valamilyen okból mégis elindul egy molesztálással kapcsolatos eljárás.

Itt az idő ennek az elavult gyakorlatnak a megszüntetésére, a gyónási titok eltörlésére, amennyiben bűncselekményről értesül az adott egyházi személy. Itt az idő, hogy azt a múlt századi reflexeken alapuló kivételezést megszüntessük, ami a gyónást körbelengi. Ha egy pszichológus is köteles jelenteni, ha valaki saját maga vagy mások veszélyeztetésére készül, akkor egy pap is legyen köteles. A gyermekek érdekében."

Kiadó: Momentum Mozgalom

OS