Simor Andrást jelöli az MNB élére a miniszterelnök

Fontos - 2007-02-16

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben bejelentette, hogy Simor Andrást jelöli a Magyar Nemzeti Bank elnökének. "A kormány tiszteletben tartja és óvja a jegybank és monetáris politika függetlenségét" - mondta Gyurcsány.

A miniszterelnök hozzátette: a kormány támogatja a jegybankot azon céljának elérésében, hogy erős legyen a magyar nemzeti valuta és legyen árstabilitás. Ehhez a kormány azzal tud hozzájárulni, hogy egyensúlyteremtő és egyensúlyőrző költségvetési politikát folytat és a konvergenciaprogramban meghatározottak szerint alakítja a következő időszak gazdaság politikáját - hangsúlyozta a kormányfő.

"A kormány és a jegybank közösen fog programot adni az euró magyarországi bevezetésére" - fogalmazott Gyurcsány.

 

Simor nem lát okot az inflációs célkövetés elhagyására

 

 Simor András nem lát okot az inflációs célkövetés rendszerének megváltoztatásra, fontosnak tartja a jegybanki függetlenséget és elsődleges céljának az árstabilitás elérését tekinti. A jegybankelnök-jelölt erről pénteken hírügynökségi tudósítók elött beszélt jelölésének bejelentését követően.

 

Simor András a jegybanki függetlenség fontossága mellett hangsúlyozta a kormánnyal való együttműködés szükségességét is. Kijelentette: a jegybank a piacoknak üzen, nem a kormánynak, a monetáris politika része az ország gazdaságpolitikájának. A konvergenciaprogramról szólva úgy fogalmazott: annak végrehajtása folyamatban van, egyes részei jól haladnak, mások nem.

mti