Útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet segélyszállítmánya Kárpátaljára

Fontos - 2022-02-26

Útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára szombaton élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva; a jövőben további ilyen akciók következnek - mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója szombaton Budapesten.

Kiemelte: az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer's International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz.

Kedden szemlét tartanak a határvidéken, s megtekintik a szervezet által a menekülők számára hamarosan felállítandó információs pontot is - közölte az elnök-igazgató.

Az a megállapodás született szombaton, hogy a segélyszervezetek információs pontokat nyitnak a határ magyar oldalán azoknak a menekülteknek az útba igazítására, akik Magyarországon kívánnak maradni - mondta a segélyszervezet vezetője. Azt is hozzátette, hogy szombat estétől Lónyán üzemeltetnek ilyen irodát.

Lehel László jelezte, hogy több magyarországi intézményüket megnyitják a menekülők számára, ahol szállást és ellátást nyujtanak nekik.

Két kamion indult Kárpátaljára

A kárpátaljai kormányzóval való találkozásáról beszámolva elmondta, hogy Kárpátalján 40-45 ezer menekülőt várnak, folyamatosan töltődnek a szálláshelyek, újakat nyitnak. A Kárpátaljára való bejutási pontokon több tíz kilométeres sorok várakoznak, hiszen a menekülők nem minden esetben tudnak Csehország és Lengyelország felé továbbjutni - fűzte hozzá.

A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy a segélyszervezet amilyen gyorsan csak tud, segíteni fog, első körben élelmiszerekkel és higiéniai cikkekkel, majd fekhelyek és takarók biztosításával - jelezte.

Lehel László beszélt arról is, hogy a kormányzó, aki a katonai és politikai irányítás parancsnoka jelenleg rendkívüli jogkörökkel felruházva, biztosította a szervezetet a segélyszállítmányok gyors átjutásáról; eddig elmondása alapján "komplikált volt segélyeket eljuttatni Kárpátaljára".

Az elnök-igazgató úgy fogalmazott, hogy Magyarország méltó választ ad arra a kihívásra, amelyet az ukrajnai menekültek megjelenése támaszt és arra biztatott mindenkit, hogy adományokkal segítsék a szervezet munkáját, a részletekről tájékozódjanak a honlapjukon.