MNB: az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek egyaránt emelték az inflációt augusztusban

Gazdaság - 2021-09-08

Az előző hónaphoz képest augusztusban az infláció 0,3 százalékponttal 4,9 százalékra, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,6 emelkedett. Az infláció növekedésének hátterében az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt - állapította meg a legfrisseb adatokat értékelve szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank által számított és tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók - a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja - a maginflációval azonos, 0,1 százalékpontos mértékben emelkedtek az előző hónaphoz képest 3,6, illetve 4,8 százalékra.

Augusztusban enyhén nőtt a keresletérzékeny termékek, az élelmiszerek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása. Az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,4 százalékponttal emelték az inflációt - jegyezte meg az MNB értékelése.

A fogyasztói árak változása Magyarországon, (2020. augusztus/2021. augusztus)

Az első hónapokban a tavalyinál alacsonyabb, míg áprilistól - a gazdaság nyitásával párhuzamosan - magasabb volt az átárazás. Augusztusban a tavalyit meghaladó árdinamika elsősorban az élelmiszerekhez és az iparcikkekhez kapcsolódott. Ugyanakkor a piaci szolgáltatások inflációja nem változott az előző hónaphoz képest, ami arra utal, hogy a szolgáltatószektorban az újranyitáshoz kapcsolódó átárazások döntő része már megvalósult - állapította meg a jegybank.

Az iparcikkek éves inflációja emelkedett augusztusban a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. Az iparcikkek éves áremelkedése magasabb a korábbi évek átlagánál, amihez hozzájárulhatott, hogy a globális nyersanyagár-emelkedés fokozatosan egyre szélesebb termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban fűzte hozzá az elemzés.

Az élelmiszerek inflációja is emelkedett júliushoz képest. A feldolgozatlan élelmiszerek körében elsősorban a burgonyához és a friss gyümölcsökhöz kapcsolódott az infláció emelkedése, míg a feldolgozott élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez a feldolgozott hústermékek járultak hozzá.