A sínek is nehezen bírják a hőséget

Helyi - 2006-06-28

A rettenetes hőség nemcsak az embereket, de a vasúti pályákat is megviseli. A kánikulában nem ritka, hogy a sínek hőmérséklete eléri az ötven fokot, az észak-alföldi régióban emiatt már két vonalon sebességkorlátozás van érvényben.

Mérik a sínek hőmérsékletét Debrecenben: tegnap 11 óra körül már 47,1 fokot mutatott a hőmérő, egy nappal korábban ugyanitt 52 fok volt a napi csúcs. A sínek általában 10-15 fokkal melegebbek a levegőnél. Ha a pályatest hőmérséklete meghaladja a 45 fokot, akkor a pályamesterek az összes szakaszt egyenként vizsgálják meg.    

 

A vonalakat beutazzák és leellenőrzik, hogy a tartós meleg miatt nincs-e a vágány geometriájában olyan torzulás, ami miatt valamilyen beavatkozás kell: sebességkorlátozás, vagy végső esetben a vágány kizárása – mondta Pintér Imre, a MÁV Zrt. debreceni üzemeltetési osztályvezetője.

 

Vágányt nem kellett ugyan lezárni az észak-alföldi régióban, de hétfő óta Nyíregyháza és Nyírbátor között húsz, Apafától Nyírbátorig pedig negyven kilométeres sebességgel közlekedhetnek csak a vonatok: mindkét szakaszon régi, elavult vágányok vannak. Amióta beköszöntött a kánikula, napi három-négy kisebb-nagyobb üzemzavarral találkoznak a vasutasok régióban, és előfordul, hogy emiatt késnek is egyes szerelvények.

 

-vis-