Bővíti turisztikai kínálatát a Tiszántúli Református Egyházkerület

Helyi - 2024-01-18

Religio et patria, Szabadság - Hitvallás - Alkotás elnevezésű turisztikai programot indít a Tiszántúli Református Egyházkerület a reformáció szerteágazó teológiai, történelmi, kulturális, művészeti, szellemi örökségének bemutatására - jelentette be az egyházkerület püspöke a debreceni Egyetemi templomban csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Fekete Károly azt mondta, beértek az elmúlt évek fejlesztései, amelyeket szeretnének közkinccsé tenni. Láthatóvá teszik, mit jelent az, hogy Debrecen a reformáció városa, s a szabadságból és a hitvallásból fakadó alkotóképesség mit hozott létre a 16. század óta - fűzte hozzá.

Az ihletett művészetnek kisugárzása van, ezzel találkozhatnak az érdeklődők, miután a turisztikai programok keretében kinyitják a templomok, az intézmények kapuit - jegyezte meg Fekete Károly püspök.

Katona Ilona, a Tiszántúli Református Egyházkerület turisztikai szakértője kiemelte: a napokban megkezdett nagyszabású turisztikai program keretében három tematikus útvonalon hívják fel a figyelmet a reformáció örökségére és élő értékeire.

Az első a Debrecen a reformáció városa örökségtúra, amelynek során a Nagytemplom és a Református Kollégium mellett a Kistemplom, vagy Csonkatemplom, illetve a megújult helyi Verestemplom értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, kiállítások, koncertek, orgona- és toronytúrák keretében.

A második a Koronás fejedelem útján - Bocskai nyomában túraútvonal, amely a magyar reformátusság legnagyobb uralkodójának fontosabb emlékhelyeit mutatja be Kismarján és Létavértesen.

A harmadik örökségtúra az Irodalomtörténeti emlékhelyek Szatmárban túraútvonal, amely a magyar művelődésben fontos szerepet betöltő szatmári tájra, Kölcsey, Petőfi, Móricz nyomdokaiba kalauzolja el az érdeklődőket, arra a vidékre, ahonnan a reformáció, afelvilágosodás és a nemzeti romantika korában a modern kultúra nagy alkotóinak sora származott - emelte ki Katona Ilona.

Tóth-Matolcsi László, a sajtótájékoztatónak helyet adó egyetemi református templom kulturális igazgatója jelezte: templomuk kulturális programok szervezésével, hamarosan elkészülő különleges orgonájukkal pedig orgonakoncertekkel kapcsolódik a turisztikai programokhoz.