Debrecen polgármesterét saját városa, Debrecen fejlődése érdekli.

Helyi - 2006-08-03

Kósa Lajos közleménye:

Oláh Lajos fővárosi lakos fantáziája túl élénk, vagy csak neki sem tesz jót a nagy meleg. Semmi fajta versenyfutás nincs Debrecen polgármestere, Kósa Lajos és bármely fideszes politikus között, lévén, hogy a Fidesz egyedüli jelöltje Debrecen polgármesteri székére Kósa Lajos.

Tételesen:

1. A II. Nemzeti Fejlesztési Terv sokadik verzióját tette közzé a kormány, a mostani jelentősen különbözik a tavaszi választási kampány céljaira elcsent eredeti változattól, kérdés, melyiket kell komolyan venni. Sajnos, hazánk eddigi összesített Európai Uniós támogatáslehívása sosem haladta meg a 40%-ot, ezért felmerül a kérdés, hogy mennyi az a bizonyos ténylegesen hazánkba érkező támogatás, és honnan lesz rá az önrész.

2. Debrecen az egyik legsikeresebb EU-s forrásra pályázó város, elég csak a csatornázási programra (22 milliárd Ft), a hulladékgyűjtő rendszerre (4,5 milliárd Ft), a Civitas pályázatra, az Egyetem sikeres pályázataira, a képzési pályázatokra gondolni. Kár, hogy erről Oláh Lajosnak, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnökének nincs tudomása.

3. Debrecen vezetése a Debreceni Egyetemmel, a megyei gazdasági kamarával, és más szakmai szervezetekkel egyezteti a Debreceni Pólus Programot és a Nemzeti Fejlesztési Tervet. Szokatlan az igény, hogy az MSZP mint párt akar ebben részt venni, holott szakpolitikusai az egyeztetéseken ott vannak.

4. Debrecent több száz közbeszerzési pályázatából csak egy esetben marasztalták el jogerősen, ezt a sikerességet bárki megirigyelheti az országban.

5. Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács ülésein a várost teljes felhatalmazással Pajna Zoltán alpolgármester úr képviseli, mert Debrecen vezetésében munkamegosztás van, amit mi komolyan veszünk. Eddig kifogás a képviselet ilyen megoldása ellen nem merült fel.

6. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavahihetőségével kapcsolatban pusztán azt bátorkodtam megjegyezni, hogy találjon valaki egy olyan lényeges költségvetési számot, amelyet Gyurcsány úr mondott a jövőre vonatkoztatva, és az úgy is teljesült. Amennyiben Oláh Lajos tud ebben segíteni, bizonyára sokat javítana a miniszterelnök úr megítélésén.

7. Mint közismert, Debrecen jó néhány éve az Észak-alföldi Régió központja, erről nem most szavazott a parlament.

8. Oláh Lajosnak elkerülte a figyelmét, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon Debrecenben az MSZP elveszítette a választásokat mindhárom körzetben, már az első fordulóban, ezért hivatkozása az emberek akaratára pontatlan.

 

 

Kósa Lajos

polgármester