Debreceni polgármester: jó ütemben haladnak a Csokonai Színház felújítási munkálatai

Helyi - 2020-11-27

Jó ütemben haladnak a debreceni Csokonai Színház főépületének felújítási munkálatai - állapította meg a város polgármestere, miután pénteken megtekintette az építési területet.

A városháza sajtószolgálatának közleménye szerint Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, "bizonyos értelemben történelmet írunk, hiszen ami most itt a tradíciókat tiszteletben tartva megújul, az a következő évtizedekben vagy akár száz évben is meghatározza majd ennek a színháznak a működését, az itteni színjátszás mikéntjét".

A városvezető utalt arra, hogy jelenleg két színház - a Latinovits Színház és a Csokonai Színház - fejlesztése zajlik párhuzamosan Debrecenben.

Munkások dolgoznak a felújítás alatt álló, debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2020. november 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A Csokonai Színházban 2021 február végéig a bontási munkálatok zajlanak, több ezer köbméternyi anyagot kell kitermelni szinte teljesen kézi munkával, mivel nagy gépeket az érzékeny műemléki épületbe nem lehet bevinni. Jelenleg a színpadtérben zajlanak a munkák, folyamatban van a színháztechnikai, színházgépészeti munkálatok előkészítése, a tervezés - ecsetelte.

A korábban bemutatott látványtervek szerint a megújult színháznak új, a korábbinál sokkal impozánsabb fogadótere lesz, új lépcső vezet majd onnan a nézőtérre. A nézőtér erkélyein nem lesznek a színpadra való rálátást akadályozó oszlopok - amelyeket műemléki elemekként a város meg fog őrizni -, ezáltal csaknem megduplázódik majd azoknak az ülőhelyeknek a száma, ahonnan száz százalékos lesz a színházi élmény - mutatott rá Papp László.

Gemza Péter színházigazgató hozzátette: talán nem volt még olyan igazgató, aki annyira boldog lett volna a színháza "romjai" felett, mint most ő. Szeptemberben a nézők és a társulat tagjai jelképesen együtt költöztették ki a színházat az épületből - emlékezetett a direktor.

A február végéig tartó bontási munkák mintegy fele elkészült eddig, megtörtént a komplett épületgépészeti és elektromos bontás is. Csokonai Színház épületének teljes felújítása a tervek szerint 2023-ban fejeződik be - jelezte a városháza.