Debreceni polgármester: megidézik a korábbi évek adventi hangulatát

Helyi - 2021-11-19

A tavalyi visszafogottság után ebben az évben Debrecen szeretné megidézni a korábbi évek adventi hangulatát - közölte a város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) jelezte: több mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a belvárost és a város több pontját. Debrecen karácsonyfáján - amelyet Szabó István felsőjózsai lakos ajándékaként pénteken állítanak fel a Nagytemplom előtt -, több mint 16 ezer égő lesz, és ezúttal a Kossuth tér mellett a Dósa nádor tér is részese lesz az adventi időszaknak.

Hozzátette, kirakodóvásár várja a közönséget november 26-tól a korábbinál nagyobb területen: a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcában és a Rózsa utcában is feldíszített faházak fognak állni.

A Valcer Táncstúdió Karácsonyi valceremóniával készül

Újdonság lesz idén az adventi kuckó, amelynek programsorozatában CSAK Design vásár, népi kézművesvásár, a gyerekek számára Mikulás-várás szerepel majd. A kuckó ad majd helyet a helyi karitatív testület Add tovább! adománygyűjtő akciójának is, ahol december 23-ig várják majd az adományokat - ismertette a polgármester.

Közölte: a Kossuth téren adventi korcsolyapálya is várja majd az érdeklődőket 750 négyzetméternyi egybefüggő jégfelülettel, egyedülálló élményt nyújtva a 120 méteres hosszú jégfolyosóval. Hasonló mobil jégpálya Kelet-Magyarországon eddig nem volt még. A jégpálya 2022 január végéig működik majd, miközben a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén az elmúlt években megszokott módon most is üzemelni fog a korcsolyapálya.

Papp László jelezte azt is, hogy a rendezvénytartás jelenlegi szabályait betartva advent vasárnapjain a gyertyagyújtások nem a megszokott, Kossuth téri helyszínen lesznek, hanem a kirakodóvásár helyszínétől elválasztva, a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, ahová védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

Mészáros Réka, a Főnix rendezvényszervező ügyvezetője közölte: a kulturális programok között idén is megtartják a debreceni helyőrségi zenekar Adventissimo című koncertjét és a Valcer Táncstúdió Karácsonyi valceremónia című produkcióját. A debreceni óvodák december 3-án a Dósa nádor téren összesen 24 kis karácsonyfát díszítenek fel, amelyeket egy-egy óvoda "fogadott örökbe". A gyerekek december 5-én a Kölcsey Központban a lappföldi Mikulással, Joulupukkival találkozhatnak.