Együttműködik a Debreceni Egyetem és a helyi üzleti kerekasztal

Helyi - 2021-05-06

Az oktatás színvonalának további emelését szolgálja az az együttműködési megállapodás, amelyet csütörtökön írtak alá a Debreceni Egyetem (DE) és a városban üzleti szolgáltatásokat nyújtó, kilenc céget tömörítő Debrecen Business Service Centers Kerekasztal vezetői

Szilvássy Zoltán, a DE rektora az aláírás kapcsán arról beszélt, hogy a magyar tradíciók szempontjából szokatlan a Debreceni Egyetem üzleti kapcsolatrendszere, ugyanis a különböző iparági klaszterekben dolgozó egyetemi vezetőket az ipari partnerek rendszeresen újraválasztják. Az egyetemen az alapvetően üzletemberekből álló Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (Müzli) foglalkozik a legtöbbet - a hallgatók oktatása mellett - a vállalati kapcsolatrendszer szervezésével.

Bács Zoltán kancellár hozzátette: a Müzli keretében évek óta rendszeresen tartanak előadásokat különböző nagyvállalati vezetők (többnyire angolul), ezek a hallgatók körében nagyon népszerűek.

A kancellár kitért arra, hogy a DE is részese lesz a felsőoktatási modellváltásnak. Szerinte amint ez megvalósul, különösen fontosak lesznek a vállalati kapcsolatok, a vállalati tapasztalatok még intenzívebb bevonása az oktatásba és az egyetem üzletszerű működése sok területen.

Ascsillán Endre, a Müzli intézetvezetője, a General Electric alelnöke hangsúlyozta: a hagyományos életutak ma már nem járhatók. A fiatalokban vállalkozói kedvet és nyitott szemléletet kell kialakítani ahhoz, hogy jól tudjanak boldogulni a multinacionális vállalati környezetben.

"Az ipari, üzleti, gazdasági szereplők és az egyetem szoros együttműködése abszolút mértékben biztosítani tudja azt a keretrendszert, amiben ezeket az ismereteket át tudjuk adni" - tette hozzá.

Kissné Nyéki Éva, a kerekasztal projektvezetője kiemelte: a három éve létrejött kerekasztal több mint 30 különböző programmal jelent meg eddig a helyi oktatásban, ezeken több mint 1800 diák ismerkedhetett meg a szektor által kínált lehetőségekkel, szerezhetett speciális tudást.

A szervezetet alkotó vállalatok több mint 4700 munkavállalót foglalkoztatnak Debrecenben. Jelenleg három (angol, francia és magyar nyelvű) üzleti kurzussal és egy akkreditált tanárképzési programmal vannak jelen az egyetemen - fűzte hozzá.