Együttműködik a Debreceni Egyetem és a szakképző centrum a korszerű vegyésztechnikus-képzésért

Helyi - 2021-05-27

- Korszerű tudásanyagra épülő vegyésztechnikus-képzés közös kialakításáról és fenntartásáról állapodott meg a Debreceni Egyetem (DE) és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC), a stratégiai együttműködést csütörtökön írták alá a két intézmény vezetői az egyetemen.

A DE a honlapján Pintér Ákos általános rektorhelyettest idézve azt írta, az intézmény mindig is büszke volt rá, hogy rendszerben gondolkozik: foglalkoznak a középiskolásokkal, hiszen ők jelentik az utánpótlást az egyetemnek, és foglalkoznak a térség gazdasági szereplőinek humánerőforrás-igényeivel, így a vegyésztechnikusok képzésével is.

A stratégiai együttműködési megállapodás célja a korszerű tudásanyagra épülő vegyésztechnikus-képzés közös kialakítása és fenntartása. A DE és a DSzC együttműködik a vegyésztechnikus-képzés tananyagának tartalmi felülvizsgálatában és a képzési program követelményének szükség szerinti átdolgozásában - jelezte a rektorhelyettes.

Hámori Éva Judit, a DSzC főigazgatója a képzésről kifejtette: a DSzC vegyipari technikumában a 2021/2022-es tanévtől képzik az okleveles vegyésztechnikusokat, akik a DE és a DSzC közösen meghatározott, emelt szintű tananyagát sajátíthatják el.

A technikusképzést elvégzők krediteket is kapnak, így könnyebben bejuthatnak az egyetemre, illetve rövidebb idő alatt végezhetik el felsőfokú tanulmányaikat - fűzte hozzá a főigazgató.

Tirpák Zsolt, a szakképzési centrum kancellárja kiemelte: a két intézmény rendkívül elkötelezett a hatékony közös munka iránt, az elmúlt időszakban már jó eredményeket hozott a gyógyszerésztudományi karral, illetve természettudományi és technológiai karral kötött együttműködés.

A megállapodás kitér a vállalati partnerek bevonására, a közös pályaorientációs tevékenységre, valamint verseny- és diákolimpiai felkészítők, szakkörök, laborgyakorlatok megtartására - közölte az egyetem.