Elérte legmagasabb pontját a Sensirion gyártóüzemének épülete Debrecenben

Helyi - 2021-01-19

Elérte legmagasabb pontját a svájci Sensirion első, anyaországon kívüli európai gyártóüzemének épülete Debrecenben.A keddi bokrétaünnepségen Barcsa Lajos gazdasági alpolgármester azt mondta, "ez a beruházás is jelzi, hogy Debrecen gazdasági fejlődését a pandémia sem állíthatja meg".

A Sensiron jelenléte tovább erősíti Debrecen válságtűrő képességét, miután termékeiket - a különféle szenzorokat és szenzorrendszereket - az egészségügytől az autóiparig széles skálán használják - mutatott rá a politikus. Megjegyezte: a cég árbevételének 24 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ami garantálja, hogy a jövőben is a világ élvonalába fog tartozni.

Barcsa Lajos szerint húsz évvel ezelőtt jó döntést hozott az önkormányzat, amikor a gazdaságfejlesztésben a magas hozzáadott értékű termékeket és szolgáltatásokat képviselő cégek letelepedését támogatta, és a Debreceni Egyetem tudásbázisára alapozva és a szakképzést is átalakítva biztosít felkészült munkaerőt a vállalkozásoknak.

Az érzékelőket és érzékelőrendszereket gyártó svájci Sensirion első, anyaországon kívül épülő európai gyártóüzeme Debrecenben a bokrétaavató ünnepség napján, 2021. január 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Jelezte: 2020-ban 566 munkahelyet teremtettek a városba betelepülő cégek 72 milliárd forint értékben, 2015-ben ez a szám 130 munkahely volt 8 milliárd értében, ami jelentős fejlődés.

Az alpolgármester utalt rá, hogy a Sensirion gyárának is helyet adó, a Xanga csoport által működtetett Határ úti tudományos és technológiai park az induláskori 40 hektárról mára 135 hektárra bővült, 60 cégnek az otthona, ahol hatezer embernek biztosítanak munkát.

Herdon István, a Xanga csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte, üzleti modelljük az elmúlt húsz évben nem változott: kulcsrakész gyártó és logisztikai infrastruktúrát fejlesztenek, amelyekben a bérlőként beköltöző termelő vállalatok saját technológiájuk telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Hozzátette: a jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosítása érdekében 2019-ben a Xanga csoport stratégiai partnerséget alakított ki az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt.-vel, és közösen hívtak életre több tematikus pénzügyi alapot, köztük a mintegy 30 milliárd forint volumenű fejlesztés megvalósításához pénzügyi hátteret biztosító Debreceni Iparfejlesztési Alapot is, amelyet a Xanga Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. menedzsel.

A Sensirion gyárának építése a Xanga és a Szinorg cégcsoportok beruházásában, az MFB Invest közreműködésével valósul meg: a 3,5 milliárd forintból felépülő ötezer négyzetméteres csarnokot májusban adják át a bérlő Sensirion Hungary Kft.-nek - fűzte hozzá.

Patrick Good, a Sensirion karbantartási és infrastrukturális igazgatója ismertette, hogy a vállalat különféle érzékelőket, szenzorokat, mikroszenzorokat gyárt, amelyek megtalálhatóak nem csak a világ autóinak egyharmadában, hanem különféle orvosi műszerekben, lélegeztető gépekben és számos már mérőműszerben.

Az igazgató azt mondta, hosszú távra terveznek Debrecenben, a beruházás első fázisában 50 embernek adnak munkát, de a következő években 200-ra szándékoznak emelni a foglalkoztatottak számát.

Patrick Good elmondta azt is: az első gyártástechnológiai berendezések a második negyedévben érkeznek Debrecenbe, a harmadik negyedévben pedig megkezdik a termelést. Az igazgató jelezte: a Sensirion a közeljövőben ünnepeli az egymilliárdodik szenzor elkészültét Stäfaban, ehhez huszonkét év kellett. Utalva arra, hogy tavaly már 125 millió szenzort értékesítettek, meggyőződésének adott hangot, hogy a következő egymilliárd szenzor elkészítéséhez nem kell újabb több mint két évtized, s ebben a teljesítményben a már a debreceniek munkája is benne lesz.

Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója bejelentette: cégük szeretne hozzájárulni Debrecen Smart City programjához, és támogatni kívánja az intelligens, élhető, hatékony és fenntartható, egészséges város megteremtését. Ezért a svájci cég a világ egyik legmodernebb, úgynevezett Nubo légellenőrző rendszerét ajándékozza Debrecennek, amit a bokrétaavatón adott át Barcsa Lajos alpolgármesternek.