Elkészült a Piac u. 19. homlokzati portáljának felújítása

Helyi - 2006-08-05

2006. márciusában kezdődött el a Piac utca – Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán található épület homlokzati portáljának felújítása. Az eredeti tervekben szerepelt a teljes homlokzat felújítása is, azonban a házban lakó magántulajdonosok a tulajdoni hányaduk arányában rájuk eső költségeket nem tudták vállalni.

Az épületről csak kevés anyag volt fellelhető, homlokzati rajz nem került elő. A tervező az új portált az eredetei alaprajz és metszet alapján próbálta rekonstruálni. Miután a homlokzaton található burkolatot a kivitelező lebontotta, kiderült, hogy mögötte egy szépen díszített eredeti elem is található. Mivel előre nem lehetett látni, hogy a mészkőburkolat alatt mi rejtőzik, így a terveket is módosítani kellett. Az új tervek alapján egy, az épület síkjába illeszkedő portál készült el, amely az előkerült stukkót már felújított állapotban magába foglalja fa nyílászárókkal kiegészítve. A felújítás július 31-én készült el. A rekonstrukciót tovább nehezítette, hogy a korábbi átalakítások során vasbetonszerkezetet építettek be a félkörívekbe és a lábazatba, amelyet nagyon nehezen lehetett kibontani.

 

A terveket a Kiss Gy. Imre okleveles építészmérnök készítette, a kivitelező pedig a Cívis Épületkarbantartó Kft. volt. A felújítás bruttó 7 millió forintba került.

 

2004-ben a Piac u. 22. számú épület portálfelújítása volt az első ilyen jelentősebb munka. A  Cívis Ház további tervei között szerepel az Apolló Mozi melletti Piac u. 63. és Piac utca 67. portáljának megújítása is.

 

id