Emléktáblát avattak Béres András néprajzkutató tiszteletére Debrecenben

Helyi - 2021-11-17

Béres András (1928-1993) néprajzkutató, a Déri Múzeum néhai igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, néptánc-koreográfus, a virágkarnevál megálmodója tiszteletére Cívisporta emlékpontként emléktáblát avatott egykori lakóházánál a Cívisporta Egyesület a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány közreműködésével szerdán.

Balogh László, a Cívisporta Egyesület elnöke a helyszínen azt mondta, a cívis hagyományok megőrzésének egyik kiemelt lehetősége, hogy Cívisporta emlékpontként megjelölik a város életében kulturális, történelmi vagy építészeti szempontból emblematikusnak számító épületeket.

Béres András munkássága mai napig él: néprajzi gyűjtései, kiadványai forrásértékűek, koreográfiáit pedig nem csupán Debrecen, hanem az ország több néptáncegyüttese tartja műsorán. A virágkarnevál ötletgazdájaként pedig mára az ország határain túl is ismertté tette a cívisváros évente megrendezett kulturális nagyeseményét - tette hozzá.

Hamarosan utcát neveznek el Béres Andrásról Mikepércsen, ezzel is emléket állítva a település hagyományőrzőjének.

Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: Béres András impulzív, nyughatatlan és sokrétű egyénisége nemcsak alkotásaiban, munkájában, hanem a mindennapi életben is a népi kultúra felfedezésének és közreadásának motorja volt. "A maradandó alkotások méltán indokolják azt, hogy a mai névtábla-avatás létrejöhetett és felidézhettük alakját, amely tovább él bennünk, műveiben és megannyi színpadi élményben, amelyekkel a néptáncegyütteseknek köszönhetően megörvendeztette mindenkori közönségét" - mondta.

Az emléktáblánál koszorút helyeztek el a családtagok mellett munkahelyeinek - Déri Múzeum, Hajdú-Bihar Megyei Levéltár -, alma materének, a Debreceni Egyetem néprajzi tanszékének képviselői, a város néptáncegyüttesei, egykori tanítványai, barátai és az egyik legkiemelkedőbb koreográfiájához kötődő Mikepércs önkormányzata is.

Tímár Zoltán polgármester a koszorúzást követően jelentette be, hogy hamarosan utcát neveznek el Béres Andrásról Mikepércsen, ezzel is emléket állítva a település hagyományőrzőjének.