Folytatódik a Vörös Polip-ügy

Helyi - 2006-08-08

Elutasította a Hajdú- Bihar megyei közgyűlés szocialista elnökének kérelmét a Fővárosi Bíróság. Juhászné Lévai Katalin beadványában azt szerette volna elérni, hogy leállítsák a Vörös Polip című könyv forgalmazását.

A nemrégiben megjelent könyv a megyei közgyűlés elnöke és Tóth Attila, a megyei területfejlesztési ügynökség volt igazgatója közötti konfliktust mutatja be.

 

A Fővárosi Bíróság végzése szerint nem elegendő ok egy könyv betiltására, ha annak impresszuma hiányos. Emellett, mint közszereplőt, nagyobb toleranciára figyelmeztette a megyei közgyűlési elnököt. A szerző szerint példátlan, hogy egy hivatalban lévő politikus azért kéri egy könyv betiltását, mert az róla szól. A szerző hozzátette: az impresszumban azért nem szerepel a nyomda neve és címe, mert a kiadás minden felelősségét vállalja. Ezért kéri az illetékeseket: sem őt, sem a debreceni nyomdákat ne zaklassák. Elmondása szerint ugyanis az elmúlt hónapokban több fenyegető telefont kapott.

 

Juhászné Lévai Katalin jogi képviselője veszélyesnek tartja, ha egy könyv írója nem fellelhető, hiszen így az érintettek nem reagálhatnak. Az ügyvéd szerint ezt támasztja alá, hogy a városi önkormányzat igazgatási osztálya, a hiányosságok miatt elmarasztalta az írót. Hozzátette: nem csak formai okok miatt tettek feljelentést.

 

"Megindultak Dalmi úrral, illetve a könyvben bizonyos állításokat megfogalmazó személyekkel szemben olyan rágalmazási és becsületsértési - városi bíróság előtt folyó - eljárások, amelyeknek a tárgyalása majd valamikor a bíróság által kitűzött időpontban meg fog történni" - nyilatkozta Dobrossy István ügyvéd.

 

A debreceni Vörös Polip-ügynek így biztos lesz folytatása. A szerző ugyanis újabb könyv kiadását tervezi, mely a Kenézy Kórház gazdálkodásával foglalkozna.

(Forrás: HírTv)