Gadus István, az SZDSZ megyei elnökének sajtóközleménye

Helyi - 2006-07-12

Nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a régiók létrehozásához szükséges alkotmánymódosítási javaslat (195 igen, 148 nem szavazat és 1 tartózkodás). Az alkotmányt módosító javaslat célja az önkormányzati rendszer reformja volt.

A javaslat alkotmányi szintre emelte volna a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozta volna a középszintű közigazgatás átfogó reformját. Az SZDSZ-es képviselők igennel szavaztak, egy tartózkodó kivételével a szocialista frakció tagjai is. Nemet mondtak viszont az ellenzéki képviselők, kivéve Hargitai János KDNP-s politikust, aki az igen gombot nyomta meg. 

     Szintén nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges kétharmados többséget a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat sem (194 'igen', 18 'nem' szavazat és 134 tartózkodás). A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításával már az őszi választások után jelentősen csökkent volna a megyei és a fővárosi közgyűlés létszáma, amely fontos lépés lett volna a kisebb és takarékosabb állam irányába.

       Ennél a javaslatnál az SZDSZ-frakció egységesen igennel szavazott, az MSZP két tartózkodó képviselő kivételével szintén támogatta az indítványt. Az MDF képviselőcsoportja nemmel szavazott, a fideszes és az KDNP-s képviselők többsége pedig tartózkodott (a többiek nemmel voksoltak), ami gyakorlatilag nemet jelent a javaslat elfogadása szempontjából.

     Ezek után mi liberálisok csak hiteltelennek nevezhetjük a Fidesz bejelentését, mely szerint indítványt nyújtottak be, amelyben kezdeményezik a megyei önkormányzati képviselők létszámának felére csökkentését. Az SZDSZ tavaly november 25-én nyújtotta be az önkormányzati képviselő-testületek létszámának megfelezéséről szóló törvényjavaslatát, melyet akkor a bizottsági tárgyalás során a Fidesz képviselői kampányfogásnak neveztek és elutasítottak. Pedig az önkormányzati választások előtt majdnem egy évvel benyújtott liberális javaslat elfogadása esetén - az Orbán Viktor által a kampány során követelt "kisebb politikának" megfelelően - akár már idén ősszel feleannyi képviselőt választhattunk volna.

      A  hétfői szavazás volt "az első példa, mikor egy nagy elosztási rendszer elérkezett a változtatáshoz és az ellenzék rögtön nemet mondott."  Döntésükkel a konzervatívok az SZDSZ által javasolt uniós támogatási rendszerhez igazodó kistérségek és választott régiók létrehozására, a funkcióját vesztett megyerendszer eltörlésére és az önkormányzati választások országgyűlési választások félidejére tolására mondtak nemet.

Mi liberálisok meg szeretnénk állapodni! Amennyiben a Fidesz törvényjavaslata összhangban áll a liberális elképzelésekkel, a párt képviselőcsoportja támogatni fogja a konzervatív indítványt. Miután az ellenzék megakadályozta az önkormányzati reformot, a kormány feladata, hogy a kistérségi és regionális együttműködést elősegítő támogatási ösztönző rendszereket kidolgozását, amelyek összességében "a reform irányába tolják el a rendszert."

     Gyáva a Fidesz, mert nem merte felvállalni, hogy közösen módosítsuk a szavakban mindenki által átalakítani kívánt önkormányzati rendszert!

      Hazug a Fidesz, mert a választási kampányban kevesebb politikust, kisebb önkormányzati rendszert ígért!

      Buta a Fidesz, mert így kizárja magát a területfejlesztés különféle intézményeiből, mert a több ezer milliárd forint fejlesztési pénzekről döntő területfejlesztési tanácsokban így nem lesz delegáltja a Fidesznek!