Kínai cég teremt 440 új munkahelyet Debrecenben

Helyi - 2020-11-10

A kínai SEMCORP Csoport 183 millió eurós beruházásával az első Kínán kívüli gyáregységét hozza létre Debrecenben. A beruházás több szempontból is mérföldkőnek számít Debrecen város életében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bejelentés kapcsán megköszönte a SEMCORP vállalatnak az elmúlt két esztendő rendkívül konstruktív és eredményes tárgyalássorozatát. A tárcavezető megköszönte a Semcorp vezetőinek, hogy megbíznak Magyarországban, a magyar emberekben, és sok sikert kívánt a beruházás végrehajtásához.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy a vállalat Debrecent választotta. Debrecen az egyik legvonzóbb beruházási helyszín ma nemcsak Magyarországon, hanem közép-európai összevetés tekintetében is.

A világjárvány okozta nehézségek ellenére is a Deufol, a Vitesco és az ITK új üzemeinek idei beindítása után a mai bejelentéssel tovább erősödik Debrecen gazdasága. A beruházás jól mutatja a város gazdaságfejlesztési stratégiájának sikerességét is, hiszen azok után, hogy a Financial Times a tavalyelőtti 1. hely után idén 2. helyet adott Debrecennek a legjobb befektetési stratégiával rendelkező városok versenyében Európában, a befektetők döntése is visszaigazolja a döntés megalapozottságát.

Papp László, Debrecen polgármestere szerint „Debrecen gazdasága a világjárvány okozta nehézségek ellenére is tovább erősödik, amely mutatja a város versenyképességét és gazdaságfejlesztési stratégiájának sikerességét. A mai bejelentés Debrecen számára azt jelenti, hogy városunk tovább erősíti pozícióit az elektromobilitásra építő járműipari technológiák és az ahhoz kapcsolódó gyártás területén.”

A SEMCORP a világ legnagyobb akkumulátor elválasztófólia (szeparátor) gyártója. Termékei kulcsfontosságú elemei az elektromos járműveknek, az energiatárolásban és a fogyasztói elektronikai alkalmazásokban használt lítium-ion akkumulátoroknak. Ügyfelei között olyan globálisan vezető lítium-ion akkumulátor-ellátók vannak, mint az LG, Panasonic és a Samsung.

„Rendkívül hálásak vagyunk a debreceni önkormányzatnál és az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnál dolgozó partnereinknek, akik fáradhatatlanul segítettek minket az új telephely kiválasztásában. Figyelmességük és professzionalizmusuk megmutatta számunkra, hogy Debrecen készen áll a közös munkára" – mondta James Shih, a SEMCORP globális projektekért felelős igazgatója. „Lenyűgözött minket a debreceni Déli Ipari Parkban tapasztalható fejlődés, a város infrastruktúrája, az oktatási intézményei és a gazdasági növekedésről alkotott víziója. Nagyon várjuk, hogy együtt dolgozhassunk és érdekelt félként mi is hozzájáruljunk a közösséghez” – tette hozzá.

A SEMCORP már a hatodik beruházó a Déli Ipari Parkban. A parkot a város az Új Főnix Terv keretén belül kezdte el fejleszteni, és a Kormány döntésének köszönhetően a D2030 programban tovább fejlesztheti a tervek szerint egy évtizeden belül több mint tízezer embernek munkát adó területet.

A SEMCORP az első kínai befektető Debrecenben. Debrecen és Kína között több kapcsolatfelvétel is történt már a múltban: kínai városokkal születtek testvérvárosi megállapodások, a Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumában kínai nyelvű oktatás is folyik és jelentős számú kínai egyetemista tanul a Debreceni Egyetemen. A kulturális és oktatási kapcsolatokat tehát gazdasági befektetés követte, mely a későbbiekben további távlatokat nyithat.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a mai megállapodással egy 19 hektáros területet fog értékesíteni a Déli Ipari Parkban, mely jelentős bevételhez juttatja a céget, és lehetőséget teremt arra, hogy magas színvonalon üzemeltesse az ipari parkot és az önkormányzattal együttműködve továbbfejlessze azt.