Megújul Debrecen egyik legrégebbi közparkja, a Petőfi tér

Helyi - 2021-02-04

Teljesen megújul Debrecen első, 1862-ben kialakított és bekerített közparkja, a mai Petőfi tér - jelentette be a város polgármestere csütörtökön a helyszínen.

Papp László (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón elmondta: a zöld város program keretében megvalósuló beruházás februárban közbeszerzéssel indul, és a tervek szerint tíz hónap alatt elkészül.

Játszóteret, tavat és szökőkutat is kialakítanak a Nagyállomás előtti parkban, lesz kávézó terasszal, elültetnek 85 fát, 3000 négyzetméteren cserjéket, évelő virágokat telepítenek, 6000 négyzetméteres területen pedig füvesítenek - sorolta.

Hozzátette: az egykori közpark és környéke megismertetése érdekében várostörténeti tanösvényt is kialakítanak a Petőfi téren, amelynek rendjét 14 köztéri kamera vigyázza majd.

A polgármester szerint a zöld város program az egyik legfontosabb eleme a Debrecen 2030 fejlesztési stratégiának. A program keretében tíz városrészben újulnak meg zöldterületek, a Tócóvölgyben már megkezdődött a munka, az Újkertben pedig még februárban hozzákezdenek a felújításhoz - részletezte.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, átlagosan százévenként vannak olyan fejlesztések, amelyek a városképet átrajzolják. A politikus a Kossuth, a Déri és a Dósa Nádor téri átalakítások után ilyennek nevezte a Petőfi téri beruházást is, amely meggyőződése szerint a jövőben "szerethető tere lesz Debrecennek"