Nemzeti gyártó, kutató és oktató középüzem, illetve gyógyszertudományi kari épület létesül a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2021-03-26

- Európai léptékű gyógyszeripari központ jön létre a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte az intézmény rektora a "Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzem létrehozása és Gyógyszertudományi Kar építése a Debreceni Egyetemen (high tech)" elnevezésű pályázat online projektnyitó rendezvényén pénteken.

Szilvássy Zoltán azt mondta, olyan kísérleti gyógyszer- és ételkiegészítő gyártásra alkalmas üzemet hoznak étre, amely oktatási és kutatási feladatok ellátására is alkalmas lesz, és biztosítja az egyetemi karok és a gyógyszeripari klaszterbe tömörült vállalatok együttműködését.

Bács Zoltán egyetemi kancellár jelezte: az egyetem tudományos innovációs parkjában jelenleg hat beruházás, közülük a gyártó középüzem és a gyógyszertudományi kar épületének beruházására több mint 7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyertek el a Széchenyi 2020 program keretében.

Egyedülállónak nevezte a Debreceni Egyetem integrált fejlesztése részeként megvalósuló projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese.

Sebők Katalin az online projektnyitón méltatta a DE és a vállalati szféra között az elmúlt években elmélyült együttműködést, a gazdaság igényeihez alakított kutatási-fejlesztési-innovációs tevékenységet, a magas szintű szakemberképzést. Jelezte: az NKFIH az idén 183 milliárd forintot fordít a k+f+i támogatására, ebből 106 milliárd a nemzeti kutatásfejlesztési alapban, 77 milliárd az innovációs alapban áll a pályázók rendelkezésére.

Kovácsné Bácskay Ildikó, a DE gyógyszertudományi karának oktatási dékánhelyettese, az egészségipari intézet igazgatója kiemelte: a 7,4 milliárdos forrásból két üzemet - gyógyszergyártásra alkalmas gyorsreagálású tabletta- és kapszulagyártó üzemet, illetve főként növényi hatóanyagtartalmú ételkiegészítőket gyártó üzemet - építenek fel, de az új épületben kapnak majd helyet tanszékek, oktatási helyiségek, gyógyszerfejlesztő laboratóriumok és az egészségipari intézet is.

A létrehozandó egység egészségipari kutatásoknak ad otthont, nemcsak az egyetem kutatói és projektjei, hanem az egyetem által létrehozott egészségipari klaszterhez már kapcsolódó vagy csatlakozó ipari partnerek számára. A k+f laboratóriumban (kisüzemben) lehetőség nyílik különböző termékek laboratóriumi méretű fejlesztésére, különös tekintettel a törzskönyvezhető gyógyszerkészítményekre és az egészségmegőrzést szolgáló bio- és fitoterapeutikumokra - magyarázta az igazgató. Megjegyezte, hogy a jövőben az egyetemi képzés mellett a gyógyszergyártó és egészségipari szakképzésbe is be kívánnak kapcsolódni.

Az egyetemi beruházás befejezési határideje 2023. június 30. - hangzott el a projektnyitó rendezvényen.