Online kurzussal pótolják a debreceni nyári egyetem tavaly elmaradt nyelvtanfolyamát

Helyi - 2021-01-18

- Csaknem 30 országból hetven hallgató tíz csoportban igyekszik elsajátítani a magyar nyelvet, vagy tökéletesíteni nyelvtudását a debreceni nyári egyetem január 18. és 29. között szervezett intenzív téli kurzusán - közölte az egyetem a honlapján hétfőn.

A közleményben emlékeztetnek, minden nyáron érkeznek ösztöndíjasok a Debreceni Egyetem kampuszára, 2020 nyarán azonban a járványügyi helyzet miatt - több más eseményhez hasonlóan - ez is elmaradt. Akkor a Tempus Közalapítvány ígéretet tett az intézménynek arra, hogy az ösztöndíjat elnyert hallgatók számára idén januárban biztosítják a támogatást, amelyből a nyári egyetem megszervezheti online kurzusát.

A 43 Erasmus-ösztöndíjas egyetemista mellett tizennégyen tanulhatnak Debrecen város támogatásával, a többi résztvevő pedig önköltségesen vesz részt a tanfolyamon - közölték, megemlítve, hogy a legfiatalabb hallgató 19, a legidősebb 83 éves.

A diákok 27 országból - Belgiumból, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Egyiptomból, Észtországból, Finnországból, Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Indiából, Írországból, Japánból, Kanadából, Kínából, Lengyelországból, Litvániából, Malajziából, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Spanyolországból, Svájcból, Szlovákiából, az Egyesült Államokból és Új-Zélandról - "érkeznek". A listát tíz hallgatóval a lengyelek vezetik, de népes az orosz, a német és a japán delegáció is - ismertették.

Az intézmény 2021 nyarán már szeretné hagyományos formában is megszervezni nyelvtanfolyamait, addig pedig marad az online világ: februártól kezdődnek a nyári egyetem szemeszterkurzusai a virtuális térben - idézi a portál Szaffkó Péter igazgatót.