"Politikai nyomás alatt a debreceni városháza apparátusa?"

Helyi - 2006-07-27

A városházáról a mai napig nem adják ki azokat az információkat, amelyek alapján meg lehetne tudni, hogy a februárban átszabott önkormányzati választási körzetekhez melyik szavazókörök tartoznak, azaz hány választó van egy-egy választókörzetben -mondta el Kovács László, az SZDSZ polgármesterjelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ezért nem tudjuk, hogy hány ajánlószelvényt kell összegyűjteni a jelöltjeinknek, hány szórólapot kellene készíttetnünk egy-egy körzetbe. Hónapok óta kérem ezeket az adatokat, ám a mai napig nem kapom meg. Bár az egyéni választókerületek sorszámáról és területéről már február 15-én határozott a HVI vezetője. Eleinte arra hivatkoztak, hogy a szavazás időpontjának kihirdetéséig még változhatnak az adatok, ezért csak azt követően tudják összeállítani a végleges adatbázist, miután megtudják a választás időpontját.  A választás időpontjának kihirdetése óta rendszeresen hívom a Helyi Választási Iroda vezetőjét, azaz Hajdúné dr. Csabai Éva jegyző asszonyt. Azonban nem tudok vele beszélni.-állítja Kovács László.

Az SZDSZ önkormányzati képviselője szerint a városházán hetek óta mellébeszélnek, az apparátus – úgy tűnik - nem mer adatokat kiadni, eleinte arra hivatkoztak, hogy jegyző asszony még nem írta alá az erre vonatkozó rendeletet. Majd arról tájékoztatták, hogy a városi honlapra (debrecen.hu) felteszik az adatokat, azt követően, hogy a HVI vezetője aláírta határozatát, ám a honlapon semmiféle változás nem történik. Július 27-én délelőttig az országgyűlési választások adatait tartalmazza, a februári határozatot leszámítva.

Kértem, hogy akkor adják ki kézbe a kért információkat, azonban ezt pedig nem merték megtenni. Hiába kérem a jegyző asszonyt, hogy hívjon vissza - mert ha én hívom, akkor soha nem ér rá - nem hívnak vissza, a titkársága a szervezési csoporthoz irányít, ott azt mondják, hogy csak egy ember számítógépében vannak meg az adatok, ahhoz csak ő fér hozzá, ő meg azt mondja, csak azt követően adhat ki adatot, ha a jegyző aláírja a rendeletet.

A hét elején, miután aláírta, akkor meg azt mondta, hogy csak az után adhatja ki, ha a határozat felkerül a hirdető táblára... A héten minden nap aznapra, de legkésőbb másnapra ígérték, megkapom a kért információkat, de még most sincs meg. Pedig a jövő héten küldik ki a kopogtató cédulákat.- mondta az SZDSZ polgármester jelöltje.

A Helyi Választási Iroda miatt Debrecenben az ajánlószelvények kézbesítését megelőző héten nem tudható, melyik körzetben hány szavazó van, melyik szavazókörben szavazó polgár melyik választókörzethez tartozik, azaz az induló képviselőjelölteknek hány ajánlószelvényt kell összegyűjteni ahhoz, hogy jelöltté válhassanak.

A jelölő szervezetek nem tudják, hány szavazó tartozik egy-egy választási körzethez, hány példányban készíttessenek bemutatkozó, tájékoztató anyagot egy-egy jelöltről, hogy a választók tudják, ki az, akit - például az SZDSZ – elindít képviselő jelöltjeként.

A városházi apparátusra eddig nem volt jellemző az, hogy önkormányzati képviselőktől megtagadják az általuk kért információk kiadását. A helyi választási iroda is mindeddig kellő és korrekt tájékoztatást adott a választásokon induló jelölteknek, jelölő szervezeteknek.

Érthetetlen, hogy ez miért változott meg!

Az az érzésem, hogy a városházi apparátus politikai nyomásra cselekszik azért, hogy a helyi politikai szereplők ne juthassanak hozzá a kampányszervezéshez szükséges információkhoz.

Ez méltatlan a demokratikus választások gyakorlatához, ezért elfogadhatatlan. –fejezte be tájékoztatóját Kovács László.