Református fiatalok Debrecenben

Helyi - 2006-07-06

35 hazai, erdélyi, kárpátaljai, illetve felvidéki iskola képviseletében mintegy 180 diák és tanár vesz részt Magyar Református Középiskolák 11. találkozóján július 5. és 9. között, Debrecenben.

Érkeztek Debrecenbe a többi között a határon túlról, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Rimaszombatból, és Székelyudvarhelyről, a hazai református fiatalokat például Miskolc, Kecskemét, Pécs, Tata, Makó vagy Pápa tanulói képviselik. Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a nyitó istentiszteleten hangsúlyozta: a Kárpát-medencei református egyház egyik látható jele a rendezvényen részt vevő fiatalság. A program kiemelkedő eseménye a Református Kollégium köré vont szombati ÉLŐLÁNC lesz, amellyel a résztvevők elsősorban a szétszakított nemzetrészekben élő fiatalok összetartozását kívánják kifejezni, egyúttal tiltakoznak az élet- és jövőellenes jelenségek, folyamatok (a felsőoktatási tandíj, a művi meddővé tétel, a felelőtlen erdőirtás, a veszélyes technológiák alkalmazása) ellen.

 

A találkozó öt napja során a fiatalok előadásokat hallgatnak meg, megismerkednek Debrecen és a megyeszékhely környékének történetével, kirándulásokat tesznek Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különféle nevezetességeihez. A Magyar Református Középiskolák találkozója a Magyar Reformátusok V. Világtalálkozójának előrendezvénye. A Kárpát-medencei magyar református egyháztestek 2006-ban közösen rendezik meg a Bocskai-szabadságharc és a bécsi béke 400. évfordulójának jegyében, a világtalálkozót. Az eseménysorozat augusztus 12-én Kolozsváron, Bocskai szülővárosában kezdődik, és tíz nappal később, augusztus 22-én Debrecenben zárul.

 

-vis-