Kiküldött munkatársunk jelenti…

Eredmények megjelenítése 1-től 10-ig 10 találatból.

Hende: a helyi televíziók írják a vidék Magyarországának történelemkönyvét

A helyi televíziók írják a vidék Magyarországának történelemkönyvét, ezek juttatják el az otthonokba azokat a "kedves, hiteles arcokat, akiknek hiszünk" - mondta a Helyi Televíziók Országos Egyesülete megalapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett szerdai budapesti ünnepségen Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke.

A parlament alelnöke - felidézve a helyi televíziók indulását, három évtized alatti megerősödését, egyesek médiacentrumokba szerveződését - kiemelte: támogatásból származó pénzt kell fordítani a helyi televíziók évtizedes archívumára.

Ha ezt a hatalmas anyagot nem digitalizálják, nem kerül fel a világhálóra és nem válik kutathatóvá, azt a nemzeti emlékezet fogja megsínyleni - fogalmazott Hende Csaba.

Több mint huszonöt kiállító az idei Debrecziner Gourmet Fesztiválon

Több mint huszonöt kiállító, köztük éttermek, cukrászdák, kistermelők mutatkoznak be a 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet július 14. és 16. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján - hangzott el a gasztronómiai eseményt beharangozó csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a fesztivál iránt évről évre nagyobb az érdeklődés, már nemcsak a város lakosai keresik fel a rendezvényt, hanem a régióból és az ország más vidékeiről is egyre többen érkeznek Debrecenbe.

Hozzátette: céljuk, hogy a fesztivál idővel a régió legjelentősebb gasztronómiai eseménye legyen.

Itt az ideje:nagyszabású faültetési program kezdődik Debrecenben

Nagyszabású faültetési programot hirdetett Papp László polgármester: a következő 5 évben 10 ezer fát telepítenek.

Debrecen önkormányzata az Új Főnix Terv és a hamarosan induló Debrecen 2030 program célkitűzési között kiemelt figyelmet fordít a városi zöldterületek gondozására, fejlesztésére. 2015 és 2019 között (a 2019-es tervezett fatelepítésekkel együtt) a beruházásokhoz kapcsolódóan 3.595 fát, fasorrekonstrukció keretében 1.792 fát, míg erdőtelepítésben 23.500 darabot, tehát összesen 28.887 fát ültetett vagy tervez elültetni Debrecenben.

Hagyjátok a Rubenseket és a Tizianókat csak a két Munkácsyt mentsétek

Ezzel az utasítással és jelentős dollárjutalommal ösztönözte néhány évtizeddel ezelőtt a magyar festőzseni képeinek amerikai tulajdonosa a tűzoltókat a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt megmentésére, amikor háza kigyulladt. A lánglovagok kivágták a keretekből a képeket és a ház melletti hómezőre fektették- mesélte el Pákh Imre műgyűjtő a legismertebb Munkácsy alkotások majdnem tragikussá vált epizódját.

A magyar kultúra napján Debrecenben, a Déri múzeum Munkácsy termében nem hangzott el, hogy John Wanamaker multimilliomos kereskedő és reklámszakember a Krisztus Pilátus előttért 160 ezer, a Golgotáért 175 ezer dollárt fizetett, de azt elmesélte Pákh Imre, hogy az amerikai bemutató körúton kétmillió ember látta a képeket.

Letették a német Bürkle gépgyártó cég összeszerelő üzemének alapkövét Debrecenben

A XANGA csoport mintegy 3 millió euró volumenű befektetéssel egy újabb kulcsrakész termelőüzem megvalósítását kezdte el a cégcsoport által fejlesztett és üzemeltetett Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban. A létesítmény alapkövét Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, Jürgen Schröerrel, a Robert Bürkle GmbH vezérigazgatójával és Herdon Istvánnal, a XANGA csoport vezérigazgatójával közösen helyezte el 2019. január 15-én.

160 európai helyszín közül választotta Debrecen városát a BMW

Oliver Zipse, a BMW csoport igazgatótanácsának tagja azt mondta a BMW szerződéskötésekor, hogty több mint 160 európai helyszínt vizsgáltak meg mielőtt "Debrecenben megtalálták amit keresnek".

Jelezte, hogy a döntésben sokat számított a város hozzáállása, a jó infrastruktúra, a megfelelő nagyságú terület megléte és a képzett munkaerő rendelkezésre állása, illetve az, hogy mind a magyar kormány, mind a debreceni önkormányzat elkötelezte magát megfelelő képzések indítására. Kiemelte, hogy a 2014 óta tartó tárgyalásokról nem szivárgott ki semmi, így zavartalanul folytathatták a részletek megbeszélését.

Szijjártó: busásan megtérül a BMW-beruházás támogatása

- Busásan megtérül Magyarországnak az a több mint 12,3 milliárd forint, amellyel a magyar kormány támogatja a BMW debreceni beruházását - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, mielőtt aláírta a támogatásról szóló megállapodást a német gyár képviselőjével.

Szijjártó Péter az aláírási ceremónián bejelentette azt is, hogy a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán, 2x2 kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki.

Ha jön a Continental, jönnek a többiek is

Hetedik magyarországi gyárát Debrecenben építi fel a Continental csoport: a 100 millió eurós beruházás alapkövét hétfőn helyezték el a repülőtér melletti déli ipari övezetben. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára mérföldkőnek nevezte a beruházást, amelyet 34,5 százalékos intenzitással, mintegy 10,6 milliárd forinttal támogatott a magyar kormány.

Az államtitkár elismeréssel szól arról a gazdasági fejlődésről, ami az utóbbi években jellemzi a várost, megítélése szerint az ország egyetlen régiója sem fejlődött olyan mértékben, mint Debrecen és térsége.

A kormánynak megfogalmazása szerint ugyanakkor ambiciózusabb terve van annál, mint hogy Debrecen autóipari központ legyen, a városnak közép-, de akár már rövid távon is, "az ország második fővárosává kell válnia az élet minden területén".

Magyar Levente külön kiemelte: el kell érni, hogy a debreceni repülőtér a térség legfontosabb, legnagyobb forgalmú repülőtere legyen, amihez a kormány minden támogatást megad.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: a Continental a beruházással 450 új munkahelyet teremt Debrecenben. Az alkalmazottak egyharmada egyetemi, kétharmada középfokú végzettségű lesz - jelezte a polgármester,aki arra is utalt: sokszor egyeztettek a befektetővel,s atárgyalások során elhangzott egy kulcsmondat is:

"Ha jön a Continental, jönnek a többiek is!"

Patkányügyi konferencia Debrecenben


A kiváló életfeltételek miatt elszaporodtak a patkányok Debrecenben. Betelepülési konferenciájukon a Böszörményi és a Doberdó utca sarkán élő csatornapatkány család képviselője jelezte: bátran sétálnak már a kicsik is a csatorna és a bokrok között, fényes nappal. Aggodalmát fejezte ki a vénkerti kolónia főnöke:felszólalásában tiltakozott az ellen, hogy nemrégiben egy társasház patkánytalanítása érdekében 70 kiló mérget vetett be ellenük az emberi faj. Ráadásul a ház visszafoglalását az akadályozta meg, hogy a járatokba tömött betont üvegszilánkokkal tették átrághatatlanná.

Hősies küzdelemről számolt be az egyik belvárosi társasház patkányszóvivője. Amikor az egészségügyi gázmester kiabálással és csapkodással akarta kizavarni az ott élő kolónia vezérét, a gyorslábú alfahím szaladgált a lépcsőházban. A helyzet akkor vált drámaivá, amikor a gaz gázmester 3 segítőt telefonozott össze, s végül az egyik ráugrott a patkánycsaládfő gerincére.


- Reformáció 500 - Debrecenben megnyitották a reformáció jubileumi emlékévét

A Magyar Református Egyház reformációi jubileumi emlékévét ünnepi istentisztelettel nyitották meg a debreceni Református Nagytemplomban kedden délután. A szertartást megelőző sajtótájékoztatón Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: 500 éve teljesedett ki az a sok reformtörekvés, amely a közösségi egyházat meg akarta újítani.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a kormány emlékbizottságot hozott létre, hogy felhívja a figyelmet a reformáció értékeire.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város mindent a reformátusoknak köszönhet, "a reformáció, a reformátusok tették naggyá Debrecent".