Kiküldött munkatársunk jelenti…

Eredmények megjelenítése 1-től 13-ig 13 találatból.

Kit kell itt beoltani?

A barátom közelebb van a 70 évhez, mint a 65-höz. Allergiás, asztmás, tüdőtágulásos (COPD) beteg évtizedek óta. 30 hét múlva érdeklődjön az oltásról, közölte vele a minap háziorvosa, mert 300 ember van előtte, és hetente csak tíz embernek elegendő vakcinát kap.

Eszerint -korai jelentkezése -ellenére októberben kerülhet sorra, miközben a 40 éves, makkegészséges unokaöccse már megkapta az első oltást és egyre több - évtizedekkel fiatalabb- ismerőse jelzi a facebookon, hogy oltva van.

Kérdésére hogy mit tegyen, szó szerinti idézetben elküldtem neki az országos tisztifőorvos asszony mai MTI közleményét:

„ Müller Cecília közölte, a betegséget bárki elkaphatja, de az idősek "mégis csak magas kockázatot hordoznak". Megjegyezte, szeretnének végezni a regisztrált 80 éven felüliek oltásával, ahol ez már megtörtént, a háziorvosok "visszafelé haladva", még mindig az idős korosztály tagjainak adják be a vakcinát.”

A front oktatási szakaszán kritikus a helyzet

Jelentem, a frontot mindjárt áttörik. Ahhoz képest, ahogyan elkezdtük ezt a háborút, egészen elviselhetetlen volt sokáig a helyzet, de csak ígéreteket kaptak a pedagóguskatonák a parancsnokságtól, nem pedig segítséget.

Amikor 2020 márciusában a lövészárokba küldték a pedagógusokat, fegyverzetük enyhén szólva hiányos volt. A krétának becézett -hazai, sokba került - csodafegyver nem minden esetben bizonyult használhatónak, s még azt sem sikerült eldöntenie a vezérkarnak, hogy mi legyen helyette. Így a közlegény(honvéd) rangba sorolt pedagógusok azzal harcoltak, amivel tudtak. Természetesen egyesével sokkal kisebb hatékonyságú eszközöket vetettek be, mintha az iskolák(ezredek) vezetői egységesen a hadtestparancsnokságokkal ( KLIK, szakképzési centrumok) megbeszélhették volna, hogy mi a katonák tapasztalata, netán véleménye a digitális oktatásról.


Ha elmégy otthonról, kerüld el a Takarékbankot

Legalábbis a debreceni, Bethlen utcai fiókot.Mire számíthatsz?

Az még rendben van, hogy az ajtóban áll egy fiatalember, kabátban, kezén gumikesztyűvel és elmondja: annyi ügyfél mehet be a bankba, ahány ügyintéző van a pultok mögött.(Felejtsük el, hogy egy ügyintézőt küldtek az ajtóba, pedig egy épp most szünetre küldött egyetemista is megoldhatná ezt a borzasztóan nehéznek nem nevezhető tájékoztatást.)

Takarékbanki munkaszervezők biztos meg tudnák magyarázni, miért van az, hogy négyen ülnek a pultok és a pénztár üvegablaka mögött, de csak egy ügyintéző foglalkozik egy ügyféllel. Két hölgy beszélget egymással, s a pénztáros –bár szakképzett ügyintéző - de a kasszában kell ülnie, mert saját maga nem utalhat olyan pénzt, amit pénztárosként kifizet. Azon az apróságon ismét ne akadékoskodjunk, hogy nem pénzmozgással járó ügyintézést miért nem végezhet?

Várakozzunk türelmesen, miközben látjuk, hoogy az utcán már 10-15 ügyfél álldogál, s hangosan kommentálják a beszélgető, papírokat tolgató hölgyek „ügyfélbarát” semmittevését a pult mögött.

Hende: a helyi televíziók írják a vidék Magyarországának történelemkönyvét

A helyi televíziók írják a vidék Magyarországának történelemkönyvét, ezek juttatják el az otthonokba azokat a "kedves, hiteles arcokat, akiknek hiszünk" - mondta a Helyi Televíziók Országos Egyesülete megalapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett szerdai budapesti ünnepségen Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke.

A parlament alelnöke - felidézve a helyi televíziók indulását, három évtized alatti megerősödését, egyesek médiacentrumokba szerveződését - kiemelte: támogatásból származó pénzt kell fordítani a helyi televíziók évtizedes archívumára.

Ha ezt a hatalmas anyagot nem digitalizálják, nem kerül fel a világhálóra és nem válik kutathatóvá, azt a nemzeti emlékezet fogja megsínyleni - fogalmazott Hende Csaba.

Több mint huszonöt kiállító az idei Debrecziner Gourmet Fesztiválon

Több mint huszonöt kiállító, köztük éttermek, cukrászdák, kistermelők mutatkoznak be a 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet július 14. és 16. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján - hangzott el a gasztronómiai eseményt beharangozó csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a fesztivál iránt évről évre nagyobb az érdeklődés, már nemcsak a város lakosai keresik fel a rendezvényt, hanem a régióból és az ország más vidékeiről is egyre többen érkeznek Debrecenbe.

Hozzátette: céljuk, hogy a fesztivál idővel a régió legjelentősebb gasztronómiai eseménye legyen.

Itt az ideje:nagyszabású faültetési program kezdődik Debrecenben

Nagyszabású faültetési programot hirdetett Papp László polgármester: a következő 5 évben 10 ezer fát telepítenek.

Debrecen önkormányzata az Új Főnix Terv és a hamarosan induló Debrecen 2030 program célkitűzési között kiemelt figyelmet fordít a városi zöldterületek gondozására, fejlesztésére. 2015 és 2019 között (a 2019-es tervezett fatelepítésekkel együtt) a beruházásokhoz kapcsolódóan 3.595 fát, fasorrekonstrukció keretében 1.792 fát, míg erdőtelepítésben 23.500 darabot, tehát összesen 28.887 fát ültetett vagy tervez elültetni Debrecenben.

Hagyjátok a Rubenseket és a Tizianókat csak a két Munkácsyt mentsétek

Ezzel az utasítással és jelentős dollárjutalommal ösztönözte néhány évtizeddel ezelőtt a magyar festőzseni képeinek amerikai tulajdonosa a tűzoltókat a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt megmentésére, amikor háza kigyulladt. A lánglovagok kivágták a keretekből a képeket és a ház melletti hómezőre fektették- mesélte el Pákh Imre műgyűjtő a legismertebb Munkácsy alkotások majdnem tragikussá vált epizódját.

A magyar kultúra napján Debrecenben, a Déri múzeum Munkácsy termében nem hangzott el, hogy John Wanamaker multimilliomos kereskedő és reklámszakember a Krisztus Pilátus előttért 160 ezer, a Golgotáért 175 ezer dollárt fizetett, de azt elmesélte Pákh Imre, hogy az amerikai bemutató körúton kétmillió ember látta a képeket.

Letették a német Bürkle gépgyártó cég összeszerelő üzemének alapkövét Debrecenben

A XANGA csoport mintegy 3 millió euró volumenű befektetéssel egy újabb kulcsrakész termelőüzem megvalósítását kezdte el a cégcsoport által fejlesztett és üzemeltetett Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban. A létesítmény alapkövét Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, Jürgen Schröerrel, a Robert Bürkle GmbH vezérigazgatójával és Herdon Istvánnal, a XANGA csoport vezérigazgatójával közösen helyezte el 2019. január 15-én.

160 európai helyszín közül választotta Debrecen városát a BMW

Oliver Zipse, a BMW csoport igazgatótanácsának tagja azt mondta a BMW szerződéskötésekor, hogty több mint 160 európai helyszínt vizsgáltak meg mielőtt "Debrecenben megtalálták amit keresnek".

Jelezte, hogy a döntésben sokat számított a város hozzáállása, a jó infrastruktúra, a megfelelő nagyságú terület megléte és a képzett munkaerő rendelkezésre állása, illetve az, hogy mind a magyar kormány, mind a debreceni önkormányzat elkötelezte magát megfelelő képzések indítására. Kiemelte, hogy a 2014 óta tartó tárgyalásokról nem szivárgott ki semmi, így zavartalanul folytathatták a részletek megbeszélését.

Szijjártó: busásan megtérül a BMW-beruházás támogatása

- Busásan megtérül Magyarországnak az a több mint 12,3 milliárd forint, amellyel a magyar kormány támogatja a BMW debreceni beruházását - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, mielőtt aláírta a támogatásról szóló megállapodást a német gyár képviselőjével.

Szijjártó Péter az aláírási ceremónián bejelentette azt is, hogy a kormány döntése értelmében a leendő BMW autógyár telephelyéhez közel új csomópontot alakítanak ki az M35-ös autópályán, 2x2 kétsávosra bővítik az odavezető összekötő utat, konténerterminált építenek villamosított vasúti összeköttetéssel, új telekommunikációs és gázhálózatot alakítanak ki.

Ha jön a Continental, jönnek a többiek is

Hetedik magyarországi gyárát Debrecenben építi fel a Continental csoport: a 100 millió eurós beruházás alapkövét hétfőn helyezték el a repülőtér melletti déli ipari övezetben. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára mérföldkőnek nevezte a beruházást, amelyet 34,5 százalékos intenzitással, mintegy 10,6 milliárd forinttal támogatott a magyar kormány.

Az államtitkár elismeréssel szól arról a gazdasági fejlődésről, ami az utóbbi években jellemzi a várost, megítélése szerint az ország egyetlen régiója sem fejlődött olyan mértékben, mint Debrecen és térsége.

A kormánynak megfogalmazása szerint ugyanakkor ambiciózusabb terve van annál, mint hogy Debrecen autóipari központ legyen, a városnak közép-, de akár már rövid távon is, "az ország második fővárosává kell válnia az élet minden területén".

Magyar Levente külön kiemelte: el kell érni, hogy a debreceni repülőtér a térség legfontosabb, legnagyobb forgalmú repülőtere legyen, amihez a kormány minden támogatást megad.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: a Continental a beruházással 450 új munkahelyet teremt Debrecenben. Az alkalmazottak egyharmada egyetemi, kétharmada középfokú végzettségű lesz - jelezte a polgármester,aki arra is utalt: sokszor egyeztettek a befektetővel,s atárgyalások során elhangzott egy kulcsmondat is:

"Ha jön a Continental, jönnek a többiek is!"

Patkányügyi konferencia Debrecenben


A kiváló életfeltételek miatt elszaporodtak a patkányok Debrecenben. Betelepülési konferenciájukon a Böszörményi és a Doberdó utca sarkán élő csatornapatkány család képviselője jelezte: bátran sétálnak már a kicsik is a csatorna és a bokrok között, fényes nappal. Aggodalmát fejezte ki a vénkerti kolónia főnöke:felszólalásában tiltakozott az ellen, hogy nemrégiben egy társasház patkánytalanítása érdekében 70 kiló mérget vetett be ellenük az emberi faj. Ráadásul a ház visszafoglalását az akadályozta meg, hogy a járatokba tömött betont üvegszilánkokkal tették átrághatatlanná.

Hősies küzdelemről számolt be az egyik belvárosi társasház patkányszóvivője. Amikor az egészségügyi gázmester kiabálással és csapkodással akarta kizavarni az ott élő kolónia vezérét, a gyorslábú alfahím szaladgált a lépcsőházban. A helyzet akkor vált drámaivá, amikor a gaz gázmester 3 segítőt telefonozott össze, s végül az egyik ráugrott a patkánycsaládfő gerincére.


- Reformáció 500 - Debrecenben megnyitották a reformáció jubileumi emlékévét

A Magyar Református Egyház reformációi jubileumi emlékévét ünnepi istentisztelettel nyitották meg a debreceni Református Nagytemplomban kedden délután. A szertartást megelőző sajtótájékoztatón Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: 500 éve teljesedett ki az a sok reformtörekvés, amely a közösségi egyházat meg akarta újítani.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a kormány emlékbizottságot hozott létre, hogy felhívja a figyelmet a reformáció értékeire.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város mindent a reformátusoknak köszönhet, "a reformáció, a reformátusok tették naggyá Debrecent".